SON DAKİKA
Tarih : 2020.02.20 16:23:08

Ada ve Titiz Yakında Başbaşa Sohbete Başlar

“ADA” VE “TİTİZ” YAKINDA BAŞBAŞA SOHBETE BAŞLAR.

DEMEDİ DEMEYİN…

Bu sabah İstanbul Havalimanı’na girişimde 4 numaralı kapıyı kullandım. Güvenlik kontrolünden geçtikten sonra ilk karşıma çıkan bizim ADA oldu. Akıllı ve güler yüzlü robot. Tövbe tövbe insan gibi karşısına gelene önce İngilizce “Hoş Geldin” diyor, sonra sorularını cevaplıyor. Kısa süre ADA’yı izlerken birden karşıdan gelen “ TİTİZ” i gördüm. TİTİZ’de İnsansız Temizlik Robotumuz. TİTİZ geldi, geldi tam bizim ADA’nın önünden geçerken durdu. Sanki ADA, TİTİZ’e “ Kolay Gelsin”, TİZİZ’de ADAY’a “ Ooo Günaydın, Merhaba. Sana da kolay gelsin” der gibiydi. Onların bu muhabbetini içimde hissedip bir süre gözlemledim. Aklıma birden Silikon Vadisinde Yapay Zeka bölümünde yaşanan olay geldi.

Hatırlayanlar bilir. Bilim adamları Yapay Zekalar üzerinde çalışma yaparken odada bulunan 4 adet robot bir anda kendi aralarında uzmanların anlamadığı bir dille konuşmaya başlıyor. Adamlar bir anda paniğe uğrayıp hemen enerjiyi kesiyorlar. Anlayacağınız robot dünyası kendi dünyalarına hakim duruma geldiği için müthiş korkuyorlar. İşte ben de bizim TİTİZ ile ADA’nın yakında çalışma sırasında birbirleriyle sohbete başlayacaklarına inanmaya başladım. Ama bizimkiler hem güler yüzlü, hem bize artık alıştılar. Yaşım gereği inanılmaz evrelerden geçtim. Gram gram ilaç tartıp, bir saat sıcak suda çalkalayarak film banyoları hazırlayıp agrandizörlerde bastık ve fotoğraf servisi yaptık. 1970’li yıllardan, çektiğimiz fotoğrafı hiçbir eylem yapmadan bir düğmeye basarak gönderdiğimiz 2000’li yıllar ispatıdır. Artık gerçekten inanıyorum. Bunlar yakında baş başa sohbet edeceklerdir. Demedi demeyin.

ADA ve TİTİZ…

Fotoğrafa dikkatli bakın. İkisi de çok önemli görev yapıyor. İkisi de üstün zeka. Birisi yolcuların sorularını sesli olarak cevaplarken, öteki de sessiz sedasız görevlendirdiği alanı tertemiz yapıyor. Büyük Allah’ım şu manzaraya bakar mısınız? ADA ile TİTİZ’in karşılıklı bu bakışlarındaki yaşanmışlık 20 yıl önce Jules Verne’nin “Deniz Altında 20 Bin Fersah” adlı kitabı gibi hayali olarak bile yazılsa, “ Hadi oradan be, bu kadar olmaz” diyerek okusak bile masal olarak okurduk. Hikaye olarak düşünemezdik, çünkü baştan geçmesi imkansız olarak görürdük. Ama şimdi işte tam karşımda duruyorlar. Birisi geçtiğimiz yıl Ağustos ayında göreve başlayan “ ADA” Dış Hatlar Terminali gidiş katında danışma hizmeti yapıyor. Yolcuların sorularını yanıtlıyor.

Aynı zamanda bilet bilgilerini okuyup, uçuş detaylarını da canlı olarak ekranına yansıtıyor Öteki ise Geçtiğimiz yıl Kasım ayında göreve başladı. Adı TİTİZ. İnsansız Temizlik Robotu. Bir saatte maksimum hızda 3 bin metrekare alanı temizleyebiliyor. Hiç kimsenin yardımına ihtiyacı yok. Önüne çıkan engelleri önce bekliyor, sonra hangi taraf müsaitse o tarafa dönerek işine devam ediyor. Yolcuların büyük ilgisini çekiyorlar. Selfi yapıp kendisini aşırı meşgul edenlere de ADA biraz kızar gibi ara sıra , “ Fazla meşgul etmeyin” diyor. TİTİZ ise bütün bunları hem seyrediyor, hem görevini yapıyor, hem de yemin ediyorum Kıs Kıs gülüyor. ADA’lara TİTİZ’lere alışacağız arkadaşlar, alışacağız.

Nelere alışmadık ki…

Yazarlar