SON DAKİKA
Tarih : 2019.03.17 10:15:17

Boeing 737 Max 8 Kazalarından Sonra Havayolu Şirketleri Boeing Siparişlerini Durdurabilir

5 ayda gerçekleşen iki Boeing 737 Max 8 kazasından sonra güvenilirliği zedelenen Boeing, Atmosphere Research Group isimli şirketin araştırmasına göre bundan sonraki süreçte büyük ticari kayıplar yaşayabilir. Araştırma sonuçları, havayolu şirketlerinin artık Boeing'e eskisi kadar güvenmediğini gösteriyor.
 
Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden biri olan Boeing, geçtiğimiz günlerde Etiyopya'daki kazayla gündeme gelmiş ve Boeing 737 Max 8'in uçuşları, birçok ülkede yasaklanmıştı. Boeing'in şu anki durumunu ve havayolu şirketlerinin bundan sonra Boeing'e karşı uygulayacağı politikaları araştıran Atmosphere Research Group, oldukça ilginç sonuçlara ulaştı.
Atmosphere Research Group'un kurucusu Henry Harteveldt; bu sürecin Boeing'e verdiği zararı, ancak kazaların detaylı olarak incelemesi tamamlandığında tespit edebileceklerini söyleyerek "Bu kazalar, kesinlikle Boeing'in itibarını zedeledi. Bu aşamada sormamız gereken soru, Etiyopya ve Endonezya'daki kazaların incelemeleri ne kadar sürede tamamlanacak ve kazaya neyin sebep olduğu tespit edilebilecek mi?" açıklamasında bulundu.
 
 
 
 
Harteveldt'e göre araştırmalardan sonra Lion Air ve Etiyopya Havayolları'nın pilotlarına uygun eğitimi vermediği ya da kazaların Boeing ve havayolu şirketleri dışındaki etmenlerden kaynaklandığı sonucuna ulaşılırsa, Boeing bu süreçten daha az hasarla kurtulabilir.
 
Elbette bu araştırmalardan Boeing'in sorumlu olduğu sonucunun da çıkma ihtimali var. Böyle bir durum tespit edilmesi durumunda Harteveldt'e göre havayolu şirketleri artık Boeing'e eskisi kadar güvenmeyecek. Ayrıca Harteveldt, bazı şirketlerin 737 Max ve diğer Boeing siparişlerini iptal edebileceğini söylüyor.
 
 
 
 
Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Türk Hava Yolları da Boeing 737 Max serisinin uçuşlarını durdurduklarını açıklamıştı. Boeign 737 Max serisinin güvenli olup olmadığını öğrenmek için detaylı incelemelerin tamamlanmasını ve kazaların nedenlerinin tespit edilmesini beklememiz gerekiyor. Kazalardan dev uçak üreticisi Boeing'in sorumlu olup olmadığını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.

 

Yazarlar