SON DAKİKA
Tarih : 2021.07.26 15:38:34

Covid Önlemleri Güvenilir mi?

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından yapılan yolcu anketi, dünya çapındaki 11 pazarda Haziran 2020'den bu yana en az bir kez uçan 4 bin700 katılımcıyla gerçekleştirildi. Anket sonuçlarına göre, havayolu yolcularının yüzde 83'ü Covid-19 riskine karşı uçakta maske takmayı destekliyor. Ancak ankete katılanların yüzde 65’i, zorunlu maske uygulamasının da bir an önce son bulmasını istiyor. IATA’nın anketinde yolculara ayrıca koruyucu önlemlere duyulan güven, COVID ile ilgili kural ve gereksinimler, uçak temizliği gibi diğer faktörler hakkında sorular da yöneltildi.

Kuraldışı yolcu olaylarında artış

IATA Genel Müdürü Willie Walsh konuyla ilgili yaptığı açıklamada, havayoluyla seyahat edenlerin, yolculuk sırasında COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için alınan güvenlik önlemlerine değer verdiğine ve bu önlemlerin gerektiği kadar devamını desteklediklerine dikkat çekti. Walsh, buna rağmen ankete katılanların, önlemlerin kalıcı hale gelmesini de istemediklerini kaydetti. Willie Walsh şöyle konuştu: "Hepimizin kurallara ve diğer yolcuların güvenliğine saygı duyması gerekiyor. Öte yandan ‘kuraldışı yolcu’ olaylarının 2019 yılına göre iki katına çıkması kabul edilemez ve kötü niyetli davranışlardaki artış büyük endişe yaratıyor."

Koruyucu önlemlere güven

Ankete katılan yolcuların büyük çoğunluğu, havayolları ve havaalanları tarafından uygulanan COVID önlemlerine yüksek güven duyuyor. Araştırma, seyahat edenlerin yüzde 89'unun koruyucu önlemlerin 'iyi uygulandığına' inandığını, yüzde 90'ının ise havayolu personelinin koruyucu önlemlerin uygulanmasında iyi bir iş çıkardığını kabul ettiğini ortaya koydu. Benzer bir oran, uçakları temizlemek için uygulanan temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerinde ortaya çıktı. Yolcuların yüzde 85’i bu yöntemlere güvenirken, yüzde 65'i uçaktaki hava kalitesinin bir ameliyathane kadar temiz olduğu konusunda görüş bildirdi.

Yazarlar