SON DAKİKA
Tarih : 2017.11.11 15:30:34

DHMİ Kış Hazırlık Tatbikatı Yaptı

DHMİ kışa hazırlık tatbikatı yaptı Atatürk Havalimanı'nda buzlanmaya karşı kum kullanılacak DHMİ havalimanlarında ilk defa buzlanmaya karşı kum kullanılacak

 Devlet Hava Meydanları İşletmesi kışın yoğun kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle uçak seferlerinin aksamaması, yolcuların mağdur olmaması için kışa hazırlık tatbikatı yaptı. Kış şartlarına hazırlanan DHMİ'nin bu yıl pistte oluşabilecek buzlanmalara karşı ilk defa kum kullanacağı öğrenildi. 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi kar yağışı ve olumsuz hava koşullarında görev yapacak olan tüm personeline eğitim verdi. Tüm personelin olumsuz hava koşullarında görev yapacağı yerleri belirleyen DHMİ yetkileri, yolcuların mağdur olmaması için tüm önlemleri aldı. Bu kış, havalimanlarında karla mücadele hizmetleri bu konuda eğitimli ve deneyimli toplam 500 personel tarafından yürütülecek. Atatürk Havalimanında ise toplam 31 adet ileri teknoloji ürünü özel maksatlı araç ve 104 personel karla mücadelede rol alacak. DHMİ bu sene karla mücadelede 284 adet araç kullanacak.
Türkiye'deki havalimanlarında karla mücadele araç sayısı 284'e ulaştı
DHMİ, Türkiye'de bulunan tüm havalimanlarında karla mücadele hizmetlerinde 259 adet ileri teknoloji donanımlı özel maksatlı araç kullanacak. Bu araçların içinde, Ekim ayında alınan 10 uçak, Köprü Altı Kar Mücadele Aracı, 15 Kompakt Tip Kombine Kar Mücadele Aracı yer alıyor. Böylece daha önce 259 olan karla mücadele hizmetlerinde kullanılan araç sayısı 284'e ulaştı.
Uçakların donmaması için 2 bin 533 ton de-icing sıvı malzemesi alındı
Toplam 2 bin 533 ton de- icing sıvı malzemesi alındı. Avrupa'nın en yoğun havalimanları arasında yer alan AHL'de etkili bir karla mücadele için, her türlü önlemi alan DHMİ, sayı olarak yeterli hale getirilen ekipler, sürekli eğitim ve tatbikatlarla 7/24 göreve hazır duruma getirildi. Uçakların donmaması için kullanılan de-icing sıvısından bin 33 ton hazır bulunurken, bin 500 ton de-icing sıvının da ihalesi yapılarak bu ay teslim alınacak. Atatürk Havalimanında ise 175 ton de-icing sıvı kullanılacak.
Havalimanlarında buzlanmaya karşı ilk defa kum kullanılacak
Havalimanında buzlanmaya karşı ilk kez kum kullanılacak. Geçtiğimiz sene DHMİ yetkililerinin çok kar yağışı alan havalimanlarını incelemesinin ardından, İsveç'te kullanılan özel bir kumu Atatürk Havalimanında bu sene ilk kez deneyecek. Kar yağışının başladığı günlerde kullanılmak üzere DHMİ tarafından 15 ton alındı. Kumlar havalimanında belli bölgelere dağıtılarak kar yağışının yoğun olduğu zamanlarda kullanılacak. İsveç'te kayalar kırılarak yapılan kum 03 ile 05 milimetre çapına getiriliyor. Köşeli olan kum pistlere döküldüğü zaman hem buzlanmayı önlüyor, hem de sürtünme katsayısını artırarak buzda uçakların frenleme mesafelerini düşürüyor. Uçaklara ve uçak lastiklerine zarar vermeyen kum, İsveç'te havalimanları dışında birçok yerde kullanılıyor. DHMİ tarafından alınan kum etkili olursa bundan sonra tüm havalimanlarında kullanılacak.
Funda Ocak kış hazırlıklarıyla ilgili sosyal medyadan açıklama yaptı
DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Resmi Twitter hesabından kış hazırlıklarıyla ilgili açıklama yaptı. Funda Ocak, "Kışın yolcularımızın sıkıntı yaşamaması için her türlü önlemi aldık. Tüm hazırlıklarımızı bitirdik. Bütün araçlarımızın bakımını yaparak, o gün çalışacak olan arkadaşlarımızı eğitime aldık. Olası bir kötü hava koşulunda 7/24 bütün arkadaşlarımız çalışarak, uçuş trafiğinin aksamaması ve yolcuların mağdur olmaması için ekibimiz çalışacak" dedi.

Yazarlar