SON DAKİKA
Tarih : 2017.06.15 16:37:53

Fransız Aeroports de Paris’ten TAV’la İlgili Önemli Karar

Geçtiğimiz hafta TAV Havalimanları Holding’te Akfen'in payını alarak hisse oranını yüzde 46.1'e yükselten Fransız Aeroports de Paris (ADP) grubu, inşaat tarafındaki hisselerini ise diğer iki ortağa satma kararı aldı.
 
Avrupa'nın en büyük havalimanı işletmecilerinden biri olan Fransız Aeroports de Paris (ADP) grubundan bir hafta içerisinde iki önemli hamle geldi.
 
ADP önce İstanbul Atatürk Havalimanı dahil dünya genelinde toplam 17 havalimanının işletmeciliğini yapan TAV Havalimanları Holding'te Akfen'in yüzde 8.1 oranındaki payını 160 milyon dolara alarak Holding'teki hisse oranını yüzde 46.1'e yükseltti.
 
Bu işlemin ardından Akfen'in TAV Havalimanları Holding'te hiç payı kalmadı. Tepe İnşaat'ın yüzde 8.1, TAV'ın CEO'su Sani Şener'e ait Sera Yapı'nın yüzde 2 payı bulunuyor. Şirketin halka açıklık oranı ise yüzde 40.3
 
İNŞAATTAN ÇIKIYOR
 
TAV Havalimanları Holding tarafında bu gelişme yaşanırken, grubun havalimanı inşaatları ve otopark işletmeciliği ile uğraşan TAV Yatırımlar Holding'te ise bambaşka bir durum ortaya çıktı.
 
TAV Yatırımlar Holding'te yüzde 43 paya sahip olan Fransız ADP'nin, buradaki hisselerini tümüyle devretme kararı aldığı ortaya çıktı. ADP, söz konusu hisseleri halen Holding'te yüzde 24.2 payı olan Tepe İnşaat ve yüzde 5.1 payı olan Sera Yapı'ya devredecek. Ancak hisselerin nasıl paylaştırılacağı henüz belli değil.
 
Akfen Holding'in yüzde 21.7 olan payı ise değişmeyecek ve TAV Yatırımlar Holding bundan sonra yoluna ADP olmadan üç ortakla devam edecek.
 
HANGİ İNŞAATLARI YAPTI
 
TAV Yatırımlar Holding, havalimanları inşaasında uzman bir grup ve bu alabnda dünyanın en büyüğü. Şimdiye kadar 15 havalimanı inşaatını tamamlarken, 6 havalimanının inşaatı ise devam ediyor. Tüm bu işlerin kontrat tutarı ise 18.5 milyar dolara ulaşıyor.
 
Grubun tamamladığı havalimanları arasında İstanbul Atatürk Havalimanı, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes gibi havalimanları bulunurken yurtdışında da Dubai, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerdeki havalimanlarının inşaatını gerçekleştirdi. Devam eden projeleri ise Suudi Arabistan, Umman, Bahreyn ve Libya'da bulunuyor.
 

 

Kaynak:Habertürk

Yazarlar