SON DAKİKA
Tarih : 2021.11.30 15:54:37

Görüntü Sızdı! İşte F-35’in Düştüğü An

İngiliz uçak gemisinden kalkışa hazırlanan 130 milyon dolarlık savaş uçağının video kaydı depreme yol açtı, 16 saniyelik görüntünün bir asker tarafından sızdırıldığı bildiriliyor. Akdeniz'den geçip Pasifik Okyanusu'na kadar deniz aşırı sefere çıkan uçak gemisinin dönüş yolculuğunda gerçekleşen kaza, 'çok gizli' sırların peşindeki süper güçlerin kapışmasına dönüştü. Sızdırılan görüntüler ise her şeyin üstüne tuz biber ekti.

İngiltere Kraliyet Donanması'na (RAF) ait uçak gemisi HMS Queen Elizabeth ve beraberindeki savaş gemileri, Mısır açıklarındayken bir savaş uçağı rutin tatbikat için havalanmaya hazırlanıyordu. 100 milyon Sterlin (130 milyon dolar) değerindeki F-35 jeti, kalkışa hazırlanırken Akdeniz'e çakıldı. Savaş uçağını kullanan pilot fırlatma koltuğunu kullanarak ölümden kurtuldu. İngiliz donanmasına ait ekipler hafif yaralanan uçağın pilotunu helikopterle kurtardı ancak uluslararası sulara öğle saatlerinde düşen uçağın tam konumu tespit edilemedi.

16 SANİYELİK KAYIT

HMS Queen Elizabeth'ten çekilen bir görüntü internete sızdı, böylece dünya F-35'in nasıl düştüğünü görmüş oldu. Kayıtta, F-35'in kalkışa doğru ilerlediği görülüyor.Jet uçak gemisinin kıyısına geldiğinde ise bir patlama gerçekleşiyor. Atlama rampasından düşen uçak Akdeniz'in sularına gömülürken, pilotun fırlatma koltuğuyla kendisini kurtardığı kayda geçiyor. BBC, video kaydında uçağın hız kazanmak yerine rampaya doğru yavaşladığına ve denize doğru devrildiğine dikkat çekiyor. BBC, ayrıca sosyal medyada yayınlanan görüntünün geminin güvenlik kamerasından alındığını aktarıyor. Dünya gündeminde üst sıralara tırmanan kazanın F-35'in motor kapağının yanlışlıkla çıkması nedeniyle kaynaklandığı yönünde yorumlar yapıldı ancak şimdiye kadar resmi bir açıklama yapılmış değil.

ABD'DEN YARDIM İSTEDİLER

İngiliz donanması, müttefiki ABD'den uçağın Akdeniz'in dibinden yüzeye çıkarılabilmesi için yardım istedi. Times'a konuşan bir yetkili, "Birkaç ülke, bu derinlikten bir uçağı çıkarma kapasitesine sahip" dedi. İspanya'da olan ABD ekibi ekipmanlarıyla birlikte Mısır açıklarına ulaştı. F-35'in 130 milyon dolarlık enkazının deniz seviyesinin 1600 metre altında olduğu tahmin ediliyor. Uçağı karaya çıkarma operasyonu, bir İngiliz-ABD dalış güvenlik ekibi tarafından yönetiliyor. Gizlice yürütülen operasyonun dalgıçları ve minyatür denizaltıları içerdiği anlaşılıyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dSpvfKDYoQo

Yazarlar