SON DAKİKA
Tarih : 2019.03.28 14:53:38

Belçika’nın, ABD’den 4 Milyar Euroya Aldığı F-35’ler Dayanıklılık Testini Geçemedi

Belçika Ordusu'nun 4 milyar euro, toplu ödeme yaparak ABD'den sipariş ettiği F-35 uçaklarının hatalı olduğu ortaya çıktı. Alınan 34 adet F-35'in savaşa uygun olmadığı ve pilotları tehlikeye sokacağı tespit edildi. Belçika Ordusu'nun ABD'den sipariş ettiği F-35 uçaklarının hatalı olduğu tespit edildi. Uçakların, savaşa uygun olmadığı, pilotları tehlikeye sokacağı açıklandı. Belçika, 4 milyar Euroluk, toplu ödeme yaparak 34 adet F-35 uçağı almıştı. Uçakların tamamının 2025'e kadar teslim edilmesi bekleniyordu.

UÇAKLAR DAYANIKLILIK TESTLERİNİ GEÇEMEDİ

Uçakların, Savaşa uygun olmadığı, pilotları tehlikeye sokacağı açıklandı. Washington merkezli POGO isimli bağımsız bir araştırma grubu tarafından imzalanan rapor ABD Savunma Bakanlığına teslim edildi. 14 sayfalık rapora göre, F-35'lerde çok sayıda eksik var. Uçaklar, çalışma standartlarını karşılamadığı gibi, dayanıklılık testlerini de geçemedi. Çalışma ayrıca uçaklarda çatlakların meydana geldiğini de gösteriyor.

"UÇAKTAKİ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ DE KOLAYCA SALDIRIYA UĞRAYABİLİR"

Uçakları üreten Lockheed Martin firması Belçika'ya uçak başına 8 bin uçuş saati ömrü vermişti. Raporda bu sözün yerine getirilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Ayrıca uçakların bilgisayar sistemlerinin de kolayca saldırıya uğrayabileceği belirtildi. Sistem tarafından toplanan ve kaydedilen verilerin de güvenilir olmadığı iddia edildi.

Yazarlar