SON DAKİKA
Tarih : 2019.08.08 17:23:50

İstanbul Havalimanı’nda Yolcuları Robotlar Karşılayacak

İstanbul Havalimanı’nda 2 adet danışma robotu yolculara asistanlık yapacaktır. Robotlar, yolculara sanal asistanlık ve danışmanlık konusunda yardımcı olacaktır.Robotlar başlıca; yolcuların havalimanıyla ilgili sorularını yanıtlayacak ve havalimanın belirli yerlerini gösterip tarif edecektir.

Ayrıca yolcuların bilet bilgilerini okuyup uçuş detaylarını ve uçuş kapısının haritasını canlı olarak gösterecektir. Robotlar Ağustos ayının sonuna doğru aktif olarak yolculara hizmet verecektir. Bugünde test amaçlı dış hatlar giden yolcu katında görücüye çıktı. Test aşamasında olan danışma robotları, Türkiye’de ilk defa, Avrupa’da ise sayılı havalimanlarında hizmet verecektir. İlk aşamada İngilizce ve Türkçe olarak hizmet verecek olan robotlar, tamamen yerli üretime sahiptir.

Yolcudan Robot’a, “ Allah sanada Allah namaz kılmak nasip etsin”

Oğlunu, gelinini ve torunlarını Norveç’e göndermek için İstanbul Havalimanı’na gelen Fahriye Gürsoy, mescit’in yerini sorduğu robota “ Allah sanada namaz kılmayı nasip etsin” dedi. Kendisine verilen cevaplar için teşekkür eden Gürsoy, “Allah senden razı olsun. Sana da Allah namaz kılmak nasip etsin. Ne diyeyim ki” ifadelerini kullandı. Gürsoy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, oğlu, gelini torunlarını Norveç’e uğurladığı için üzgün olduğunu söyledi. Yıllarca Norveç’te işçi olarak kaldığını, robotu ilk defa bu havalimanında gördüğünü ifade eden Gürsoy, “İlk mescidi sordum. Cevap verdi ama ikinci seferde bana darıldı ve söylemedi. Robotu görünce çok şaşırdık. İnsan gibi karşımıza çıkıyor ve sen doru sorabiliyorsun. O da cevap veriyor. Çok güzel bir şey. Teşekkür ediyorum. Allah senden razı olsun. Sana da Allah namaz kılmak nasip etsin. Ne diyeyim ki ” dedi.

Burçlardan anlıyormusun?

İstanbul Havalimanı’nda danışmanlık hizmeti vermeye başlayan robota, yolculardan ilginç sorular geliyor. İstanbul Havalimanı’nda gördüğü danışman robota burçlardan anlıyormusun? Diye soran Rukiye Şengül, “avalimanlarında böyle bir robotla ilk defa karşılaştığını söyledi. İlk kez bir robotla konuşuyorum” dedi Şengül, robotun dijital ekranın güzel çalıştığını, test aşamasından sonra gerekli güncellemelerin yapılmasıyla daha da faydalı olacağını belirterek, “Çağımız dijital sistem dönemi. Buradan faydalanmamız tabii ki güzel olur. İnşallah sistem böyle başlar ve daha da gelişir. O zaman da insan gücünü azaltan, biraz daha hızlı ve yardımlı bir sistem oluşur diye düşünüyorum. Havalimanı için hayırlı olur.” ifadelerini kullandı.

 

 

Yazarlar