SON DAKİKA
Tarih : 2017.06.14 13:15:20

Katar Krizi Körfez’de Havayollarını Vurdu

Katar’a uygulanan abluka, Körfez’de faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin yaşadığı ekonomik sıkıntının tuzu biberi oldu...
 
Son 20 yılda petrol gelirlerine bağlı olarak ekonomilerini hızlı bir şekilde geliştiren Körfez ülkeleri, havacılık sektörüne de ciddi yatırımlar yaptılar. Dubai merkezli Emirates, Abu Dabi merkezli Etihad, Doha merkezli Qatar Airways ve Bahreyn merkezli Gulf Air, sundukları lüks hizmetlerle dünya havacılık sektörüne kelimenin tam anlamıyla damga vurdular. Bu havayolu şirketleri ayrıca ülkelerinin ekonomik kalkınmasında önemli rol üstlendiler. Ancak son 2 yılda yaşanan bazı gelişmeler, bu şirketlerin büyümelerini olumsuz etkiledi.
 
HAVA SAHALARI KAPALI
Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu'da pek çok ülkenin Katar ile köprüleri atması ve hava sahalarını Katar Havayolları'na kapatması, gözlerin yeniden Körfez havacılık sektörüne çevrilmesine neden oldu. Son yıllarda büyük sıçrama yakalayan Katar Havayolları, son yaşanan krizle birlikte çok sayıda uçuşunu iptal ederken, sadece İran hava sahası üzerinden uçuşlarını gerçekleştirmeye başladı. Hava sahalarının kapatılması uçuş sürelerini uzatırken, yakıt sarfiyatını artırdı. Bununla beraber binlerce transit yolcu biletlerini iptal ettirdi. Yakın zamanda Katar Havayolları'nın zararının ne boyuta ulaştığı açıklanacak.
 
EMİRATES ZARARDA
Katar Havayolları'nın yolcu kaybetmesiyle birlikte diğer Körfez şirketlerinin bundan kârlı çıkacağı konuşulsa da gerçekler öyle değil. Dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinin başında gösterilen Emirates, son 1 yıldır ekonomik sıkıntı yaşıyor. Petrol fiyatlarındaki dengesizlik, küresel ekonomideki yavaşlama, terör olayları ve en son ABD'nin uyguladığı uçuş yasakları Emirates'i zor duruma soktu. Geçtiğimiz yıl faaliyet kârı yüzde 82 oranında düşen Emirates'in başkanı Sir Tim Clark, alternatif uygulamalarla kâr artışını yeniden yakalayacaklarını söyledi. Bununla beraber uzmanlar, Katar krizinin Emirates başta olmak üzere Körfez'de faaliyet gösteren havayollarına zarar vereceğini belirtti.
ETİHAD DA ZORDA
Birleşik Arap Emirlikleri'nin bir diğer büyük havayolu şirketi Abu Dabi merkezli Etihad Havayolları da, Avrupa'daki yatırımları nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Emirates, Gulf Air ve Katar Havayolları'na göre daha geç kurulmasına rağmen hızla büyüyen Etihad, yurtdışında çok sayıda şirkete ortak oldu. Etihad'ın Air Berlin'de yüzde 29, Alitalia'da yüzde 49, Jet Airways'te yüzde 24, Virgin Australia'da yüzde 20, Air Serbia'da yüzde 49, Darwin Airlines'ta yüzde 33 ve Air Seychelles'te yüzde 40 hissesi bulunuyor. Ancak, Air Berlin ve Alitalia'nın açıkladığı büyük zararlar, Etihad'ı zor durumda bırakıyor.
Bahreyn'in ulusal havayolu şirketi Gulf Air ise girdiği durgunluktan uzun yıllardır çıkış arıyor. Körfez'deki diğer havayollarının oldukça gerisinde kalan şirket, sipariş verdiği 10 adet Boeing 787-9 Dreamliner, Airbus, 17 adet Airbus A321NEO ve 12 adet Airbus A320NEO uçaklarıyla önümüzdeki yıllarda Körfez'deki rakiplerine karşı iddialı olmak istiyor.
 
Kaynak:Sözcü

 

Yazarlar