SON DAKİKA
Tarih : 2017.05.05 13:12:26

THY Hostesleri Hem Yazdı Hem Oynadı

Türk Hava Yolları bünyesinde görev yapan kabin memurları, uçuşlar yaşadıkları ilginç olayları farklı bir bakış açısıyla ele alarak sahneye taşıdı. Kabin memurlarından oluşan dünyanın ilk tiyatro grubu, sergiledikleri oyunla meslektaşlarından büyük beğeni topladı.
 
Bünyesinde 10 bine yakın kabin memuru bulunduran Türkiye’nin bayrak taşıcıyı havayolu şirketi THY, farklı bir sanatsal etkinliğe imza attı. THY çalışan bir grup kabin memuru, THY Kabin Hizmetleri Başkanlığı ve Eğitim Başkanlığı bünyesinde tiyatro kulübü oluşturarak kabin çalışanlarının uçuşları sırasında yaşadıkları durumları senaryoya dönüştürüp oyun haline getirdi. Milyonlarca yolcunun seyahatleri sırasında güler yüzlü karşılamalarıyla alışık oldukları hostesler bu kez uçağın kabininde değil, tiyatro sahnesinde insanların karşısına çıktı.
 
Kabin memurları oynadı, mesai arkadaşları izledi
 
Senaryosunu kendileri yazıp karakterlere can veren 24 kişilik oyuncu kadrosu, yaklaşık 6 ay süren hazırlık çalışmalarının ardından ilk oyunu sahneledi. THY Eğitim Başkanlığı 15 Temmuz Amfisinde gerçekleştirilen ‘Kabin Bir Sahnedir’ isimli tiyatro gösterisinin galasını, oyuncuların mesai arkadaşları olan THY bünyesindeki kabin ekipleri izledi. Uçuş sırasında kabin ekiplerinin zaman zaman yaşadıkları ilginç olayların sahnedeki tasviri, izleyenler tarafından büyük beğeni topladı. Oyuncuların performansları da mesai arkadaşları tarafından büyük alkış aldı.
 
Dünyayı sizler küçültüyorsunuz”
 
Kabin memurlarından oluşan özel oyunu Türk Hava Yolları Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı yerinde izledi. Gösteri sonrası sahneye gelerek oyuncuları tek tek tebrik eden Aycı, “Oradan oraya uçuyorsunuz ve dünyayı sizler küçültüyorsunuz. Aynı zamanda tüm insanları ki yılda milyonlarca insanı uçuruyorsunuz. Muhteşem bir iş yapıyorsunuz. Her geçen gün uçuşlarda kim bilir nice mucizeler yaratılıyor, nice güzellikler, nice zorluklar atlatılıyor. Bunu bu kadar güzel hicvederek mizah duygusuyla anlattınız. Bu nedenle hepinize müteşekkirim. Allah neşemizi hiç eksik etmesin, birlik beraberliğimizi daim etsin” diye konuştu.
 
“Hem yolcu hem kabin ekibi olmanız gerekiyor”
 
THY Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak, “Kabin ekipleri duyguları olan insanlar ve biliyorlar ki yolcularımızın bize her zaman ihtiyaçları var. Buradan yola çıkarak dedik ki biz daha iyi nasıl olabiliriz? THY kabin ekipleri olarak rakip tanımamak ve en iyi olabilmek için ne yapabiliriz? Çok eski bir yöntem olan tiyatroyu kullanalım. Yolcuyu anlayabilmek ve empati kurabilmek için onun yerine geçmeniz gerekiyor. Yani hem yolcu hem kabin ekibi olmanız gerekiyor. Bize bizi anlatan bir yöntem bulmamız gerekiyordu ve tiyatro öyle doğdu”
 
Proje, dünyada ilk olma özelliği taşıyor
 
Kabin memurlarından oluşan tiyatro gurubunun dünyada bu alanda ilk olduğuna dikkat çeken Nevin Çolak“Araştırmalarımıza göre şuana kadar THY kabin ekipleri olarak bizden başka böyle bir oyun sergileyen bir havayolları yok. Varsa da zaten onlarla iletişime geçeriz. Bu konuda iddialıyız. Neden? Türk milleti duygusal ve çok hisseden bir millet ve biz rol yapmıyoruz aslında. Biz kendimizi ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Belki de dünyaya açılacağız”
 
Projenin İngilizceye çevrilerek dünyaya da açılabileceği mesajını veren THY Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak, “Aslında bu projenin önü o kadar açık ki çoğu yerde kullanılabilir. Çünkü insanı insana anlatan izlemesi keyifli bir yöntem. Aslında bu bir eğitim yöntemi. Biz bunu sezgisel eğitim yöntemi olarak kullanıyoruz. Burada önemli olan şu; yolcularımızı hissedin. Onların duygularını, bir uçakta ne hisseder, size ne söylemeye çalışır, sizi ne zaman karşısında görmek ister? Bunları oynayarak o kadar kolay yakalayabiliyoruz ki sonrası daha güzel. Eğer işinizi severek yapıyorsanız sizi hiç kimse tutamaz. Türk Hava Yolları olarak biz bir başlangıç yaptık ve inanıyorum ki devamı gelecek. Arkadaşlarımız  çok daha büyük başarılara imza atacaklar. Belki de dünyaya açılacağız. Bizden destek isteyen tüm hava yollarına da yardıma hazırız zaten” dedi.

 

Yazarlar