SON DAKİKA
Tarih : 2017.07.08 14:29:31

Atatürk Havalimanı’nda İnanılmaz Anlar

Atatürk Havalimanı'nın Ataköy-Florya yönündeki pistine deniz tarafından iniş için teker koymak üzere olan bir uçak, rüzgar kırılmasından etkilenerek büyük tehlike atlattı
 
stanbul Atatürk Havalimanı'nda rüzgar kırılması (windshear) nedeniyle inişte bir uçak büyük tehlike atlattı. Pilotun, hava trafik kontrol merkezi ile diyaloğu yaşanan tehlikenin boyutunu ortaya koydu. İnişte rüzgar kırılmasına yakalanan pilot "Tam 50 feette (15 metre) uçak çok seri bir şekilde çöküyor, teker koyuşla beraber de windshear ikazları geliyor. Gaz kollarını zor yetişdirdik, uçak yoksa yere yatıyordu" anonsunu yaptı. Tehlike atlatan pilotun anonsunu yorumlayan bir pilot, "Gaz kollarını son anda açıp gerekli gücü sağlayarak iniş gerçekleştirilmiş. Havacılıkta denizden karaya geçişli inişlerde en tehlikeli durumlardan birisi olarak gösterilen bu durum her seneki simülatör eğitimlerinde tekrar tekrar verilir. Böylelikle bu örnekteki ekip, kırım yapmadan emniyetli inişlerini gerçekleştirmişlerdir" dedi.
 
Habertürk Haber Merkezi'nden Gökhan Artan'ın aktardığı bilgilere göre, İstanbul'da rüzgar kırılması (windshear) nedeniyle Atatürk Havalimanı'ndaki pilotlar çok zor anlar yaşarken bir uçak tehlike atlattı. Perşembe günü Atatürk Havalimanı'nın Ataköy-Florya yönündeki pistine deniz tarafından iniş için teker koymak üzere olan bir uçak, "rüzgar kırılması" (windshear) olarak adlandırılan rüzgarın hızındaki veya yönündeki ani ve şiddetli değişikliğinden etkilenerek büyük tehlike atlattı. Uçağın pilotu ile hava trafik kontrolörü arasındaki 'rüzgar kırılması' diyaloğu da yaşanan tehlikenin boyutunu ortaya koydu.

 

Yazarlar