SON DAKİKA
Tarih : 2017.09.09 10:05:42

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Astana’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan  Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından resmi törenle karşılandı. Akorda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen karşılama töreninde  Erdoğan ve Nazarbayev, heyetlerini birbirlerine takdim etti.
 
Erdoğan ve Nazarbayev'in tören alanındaki yerlerini almaları  sonrasında iki ülke milli marşları dinlendi. İki Cumhurbaşkanının tören kıtasını denetlemelerinin ardından baş başa  görüşmeye geçildi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan  Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev 'in baş başa görüşmenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada,  "Öncelikle Aksakalımıza teşekkür ediyorum bu daveti sebebiyle.İkili ilişkilerimizin 25'inci yıl dönümünde gerçekten Astana'da olmak  bizler için ayrı bir mutluluk vesilesi. Kazakistan’ı Almatı ile tanımıştık ama  burada kurulmuş olan Astana ile şimdi bambaşka bir Kazakistan var. Burası bizim  için ikinci bir ev, kendimizi evimizde hissediyoruz. Aramızdaki bütün siyasi,  askeri, ticari, kültürel, ekonomik, ilişkilerimizi her geçen gün artırmanın  gayreti içerisindeyiz.Bölgesel sorunlar noktasında özellikle Aksakalımızın gösterdiği  gayretlere teşekkür ediyoruz. Ayın 14'ünde de  Astana Zirvesi önem arz ediyor. Ön çalışmalar bitmiş durumda. Artık burada finali  yapılacak. İnşallah atılmış olan adımlar Astana'da noktalanır. Cenevre süreci de  böylece çok daha kolay bir şekilde yol alır. 
 
Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 2 milyar dolar  olduğunu belirterek, "Bunu yeterli bulmuyoruz. Azmimiz bunu bir an önce,  süratle daha önce görüştüğümüz gibi 5 milyar dolara ulaştırmak. Kazakistan ve Türkiye'de bu potansiyel mevcut" dedi.
 
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev yaptığı konuşmada" Geçtiğimiz 25-26 yıl içinde  Türkiye ile Kazakistan arasında sadece kardeşlik ilişkileri oldu.Şu anda yapılan işler çok. Birlikte  yaptığımız projeler var. Bölgesel sorunlar ve başka meseleler var. Bunları bugün  görüşebiliriz." dedi.
 
Nazarbayev, yarın yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesine 57 den 70'e yakın heyetin katılacağını ve zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte katılacağını belirtti.
 
 
Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a;Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ile  Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile MHP Aydın Milletvekili  Deniz Depboylu da eşlik etti.
 
 
 
 
 
 

Yazarlar