SON DAKİKA
Tarih : 2017.09.18 10:38:50

Katar’dan Bir Uçak Hamlesi Daha

Suudi Arabistan öncülüğündeki ülkelerin tepkisinden sonra askeri harcamalarını artıran Katar, 24 adet Typhoon tipi savaş uçağı alımı konusunda İngiltere ile anlaşmaya vardı.
 
Katar Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Savunma Bakanı Halid el-Atiyye'nin, başkent Doha'da İngiliz mevkidaşı Micheal Fallon ile görüştüğü belirtildi.
 
Görüşmede, bölgedeki gelişmeler ve özellikle terörle mücadele konusunda askeri işbirliği ele alındı. Taraflar, Katar'ın İngiltere'den 24 adet Typhoon tipi savaş uçağı alımını da içeren işbirliği anlaşmasını imzaladı.
 
15 Haziran'da da Katar Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, 12 milyar dolarlık F15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzalandığı duyurulmuştu.
 
ABD önce Suudi arabistan'a, sonra Katar'a satmıştı
 
Trump'ın Mayıs'ta yaptığı Suudi Arabistan ziyaretinde 110 milyar dolarlık silah anlaşmasının yanı sıra enerji ve teknoloji gibi alanlar dahil toplam 380 milyar dolarlık anlaşmalar yapıldığı duyurulmuştu.
 
Katar'ın askeri uçak alımları; Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından hızlandı. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

 

Yazarlar