SON DAKİKA
Tarih : 2017.02.06 15:36:46

Jet Lag İle Nasıl Baş Edilir

Hava yolu ile yolculuk etmek özellikle uzun süreli yolculuklarda zaman dilimi ile ilgili sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Peki, bur sorun nasıl çözülür?
 
Hava yolculuğu yapmak, özellikle de zaman dilimi değiştiriyorsanız, vücudunuz için oldukça yorucu ve zorlayıcı olabilir.  Jet lag ve kramplar, uçakla yolculuk yaptıktan sonra ortaya çıkan ve sık görülen şikayetler arasındadır. Her ne kadar bu problemler, ciddi olmasa ve hızlı denebilecek bir sürede geçseler de, önlemek için yapabileceğiniz şeyler mevcuttur.
 
 
Jet lag ve kramplara karşı koruyucu olması için alınabilecek başlıca önlemler arasında vücuda yeterince su almaya dikkat etmek, egzersiz yapmak ve bolca güneş ışığı almak bulunur. Özellikle de seyahatinizde geçireceğiniz günlerin bir kaçını jet lag ve kramplar gibi problemlerle harcamak istemiyorsanız, bu ipuçları işinize yarayabilir.
 
Jet lag’in belirtileri arasında, gece uykuya dalmakta zorlanmak, gün boyunca uykulu bir halde olmak, kafa karışıklığı, asabiyet, yorgunluk ve sindirim problemleri bulunur. Bu belirtiler kendiliğinden birkaç güne kaybolurlar.
 
Belirtilerin daha az şiddetli yaşanması için yapabilecekleriniz mevcuttur. Vücudun susuz kalması jet lag belirtilerini kötüleştirebilir. Buna da uçak yolculuğu sırasında sıvı alımına dikkat etmemek veya uçak içindeki kuru hava sebep olabilir.
 
Uçuştan sonra bol sıvı almaya özen göstermek vücuttaki sistemlerin yoluna girmesine yardımcı olabilir. Eğer yeterince sıvı alıyorsanız idrarınız şeffaf veya açık sarı renkte olur. Gün içinde orta yoğunlukta egzersiz yapmak, özellikle de açık havada yaparak biraz güneş ışığı almak, gün içinde daha uyanık ve ayık olmaya yardımcı olabilir ve gece daha iyi uyumanızı sağlayabilir.
 
Kaslardaki kramplar uzun uçuşlardan sonra ortaya çıkabilmektedir. Özellikle de uzun bir süre boyunca aynı pozisyonda oturursanız. Ayağa kalkıp, yürümeye başladığınızda kramplar kendiliğinden kaybolabilirler.
 
Hafifçe bölgeyi esnetmek ve buraya masaj yapmak, krampların sebep olduğu huzursuzluğu azaltabilir. Sıcak bir banyo veya duş da kaslara kan akışını artırır ve rahatlamalarına yardımcı olabilir.
 
Nadir de olsa bazı vakalarda, derin ventrombozu, yani bacaktaki bir kan pıhtısı, kas krampı ile karıştırılabilir. Bu hayatı tehdit edebilmesi mümkün, ciddi bir medikal durumdur. Bu kan pıhtıları genellikle, uzun süre boyunca hareket etmedikten sonra bacağın alt bölgesinde oluşurlar, bölgede şişmeye, kızarıklığa ve ısınmaya yol açarlar.
 
Eğer kan pıhtısı oluştuğundan şüpheleniyorsanız, bir an önce doktora görünün. Zaman zaman uçakta ayağa kalkıp yürümek derin ventrombozu oluşma ihtimalini azaltır.
 

Yazarlar