SON DAKİKA
Tarih : 2017.03.13 12:27:49

3.Havalimanı ’Ezber Bozan’ Yeniliklerle Geliyor

3. havalimanı ile Türkiye’ye hiç uçmayan ülkelerin havayolu şirketlerini de getireceklerini belirten İGA İcra Kurulu Başkanı Keskin, “Havadan İpekyolu’nu kuruyoruz, ‘100 milyon kulübü’ne gireceğiz” dedi.

 

İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş.'nin İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin ile bir araya gelerek yeni havalimanının işletme sürecini konuştuk.
3. havalimanının 'ezber bozan' yeniliklerle hizmete gireceğini anlatan Keskin, "Burası doğal bir hub'ın yanında teknoloji üssü olacak" dedi. 400 markayla görüştüklerini belirten Keskin, Türkiye'ye hiç uçmayan ülkelerin havayolu şirketlerini de yeni havalimanına getireceklerini söyledi. Keskin, "Havadan İpekyolu'nu kuruyoruz. 100 milyon kulübüne gireceğiz" sözleriyle yeni havalimanın iddiasını anlattı. İşte Keskin'in açıklamaları:
 
 2018'de ilk etap hizmete girecek. Havayolu şirketleriyle görüşmeler başladı mı?
Türkiye'ye uçan 46 havayolu şirketiyle konuştuk. Ön taleplerini aldık. Ne kadar yolcu ve uçakla gelecekler, lounge istiyorlar mı, hangi tip uçaklarla operasyon yapacaklar? Hepsinin bilgisini aldık. Atatürk Havalimanı'na inmesi mümkün olmayan havayolu araçları var. Buraya bütün havayolu şirketleriyle operasyon yapılabilecek. Slot problemleri de ortadan kalkacak. Örneğin, ABD'den Atatürk Havalimanı'na sadece bir havayolu şirketi uçuyor. Afrika kıtasından kimse gelmiyor. Çin ve Hindistan'dan hiç uçan yok. Biz buralara yoğun bir pazarlama faaliyeti başlattık. Dünyanın her yerinden havayolu şirketlerinin firmalarını buraya getirmeyi planlıyoruz. Geçen hafta ABD'ye gittik. Devlet Hava Meydanları İşletmesi yetkilileriyle görüşmelerde bulunduk.
Atlanta Havalimanı'nı inceledik.
 
100 MİLYONLAR KULÜBÜ 
 Ne gördünüz? Orası yolcu açısından en büyüklerden…
Geçen yıl Atlanta'ya 104 milyon yolcu gelmiş. 100 milyonlar kulübünde onlar var. Bizi konuşuyorlar. "3-5 sene sonra sizi de 100 milyonlar kulübüne bekliyoruz" diyorlar. Dünyada 100 milyon yolcusu olan başka havalimanı yok. Belki ikinci biz olacağız. Yeni havalimanı tam kapasiteyle hizmete başladığında 200 milyon yolcu dahi gelebilir. Buranın diğer bir avantajı da doğal bir hub olması. Transitte zaman tasarrufu sağlıyor. Atlanta'da pistleri nasıl kullandıklarını, tasarımlarını, kış ve bagaj operasyonlarını inceledik.
Kafamızdaki projeyi orada doğruladık. Eksiğimiz yok. olmadığını gördük.
 
EN BÜYÜK DUTY FREE
 Türkiye'de olmayan bir perakende veya yeme-içme markasını yeni havalimanında görebilecek miyiz?
Şu anda kiralanabilir alanların tasarımını yapıyoruz.
Biliyorsunuz, Unifree ile dünyanın en büyük duty free anlaşmasını yaptık. Yeme-içme ihalesini TU'M kazandı. Birbirinden çarpıcı en az 400 tane dünya markası buraya gelecek. İnsanlar rahatlıkla yemek yiyip alışveriş yapabilecekler. Dünyada bir istatistik var. Yıllık 1 milyon kişi için havalimanının perakende bölümünde arz edilen metrekarenin 1.000 metrekare ve üzeri olması gerekiyor. Atatürk Havalimanı'nda bu oran 400 metrekare civarında.
Burada 1.450 metrekare alışveriş alanı arz edeceğiz.
 
10.5 MİLYON METREKARELİK AIRPORT CITY KURUYORUZ
 Havalimanı sahasında yer alacak oteller ve fuar şirketleriyle görüştünüz mü?
Havalimanının güneyinde 10.5 milyon m2'lik Airport City kuruyoruz. Bu ilk olacak. İçinde oteller, outletler, fuar alanları, oteller, rezidanslar, ibadethaneler, lojistik üsleri, serbest bölge yer alacak. Fransa'nın Cannes kentindeki MIPIM Fuarı'nda bunun lansmanını yapacağız.
 
UYKU ODALARI OLACAK
 Yeni havalimanında dünyada hiç görmediğimiz yenilikler bizi karşılayacak mı?
Ezber bozan bir havalimanı açacağız. Yolcu deneyimlerini teknolojiyle destekleyeceğiz. Mesela havalimanına geldiğinizde akıllı telefonunuza yüklediğiniz uygulamalar size karşılayacak. Anlık SMS'ler telefonunuza gönderilecek. Stresli bir gün geçirmişseniz ve uçağınıza 2 saat varsa size uyku odasında dinlenmeye yönlendirecek. Mesela pizza seven biriyseniz telefonunuza bununla ilgili bilgiler gelecek.
Buraya gelenlerin datalarını toplayıp tasarımlarımızı ona göre oluşturacağız. Check-in süreçlerinde kuyruklar azalacak. 18 bin araçlık otoparkımız olacak. Arabayla geliyorsanız telefonunuza "Şu checkin adasına yakın otoparkta 3 boş yer var, isterseniz rezervasyon yaptırın" mesajı gelecek. Burası doğal bir hub olmanın ötesinde bir teknoloji üssü olacak. Türkiye'de hava kargoculuğunun da önü açılacak.
Kargo lojistik merkezinin kapasitesi 5.5 milyon ton. 36 tane uçak burada operasyon yapabilecek.
 
YER HİZMETLERİ ŞİRKETİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
 Yer hizmeti şirketi kurmayı düşünüyor musunuz?
Kanun bize hak veriyor, şu anda kurup kurmayacağımızı düşünüyoruz. Ekonomik getiriyi hesaplıyoruz, servis kalitesini getirmek için bir standart oluşturabilir miyiz diye de düşünüyoruz..
 
Kaynak:Sabah
 
 

Yazarlar