SON DAKİKA
Tarih : 2017.03.30 13:49:23

İş Kazalarında Farkındalık Böyle Anlatıldı

Tez Medikal OSGB için, Ekoldrama tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda çalışanlarda tiyatro yoluyla farkındalık yaratmak üzere ikinci senaryomuz tamamlanmış olup, sahnelenmeye başlatıldı. Her iki senaryo da sahneleneceği işyerinin geçmiş deneyimlerine ve ısrarla yapılan hatalara göre o işyerine özel hale getirilmektedir.

Çalışanlara yönelik geliştirdiğimiz Tiyatro Projesi, sahadaki uzman kişilerin çalışanlara anlatmak istediklerini, tiyatro yoluyla ve durumun komedisini öne çıkararak eğlenceli bir yolla ve akılda kalıcı bir şekilde aktarmayı amaçlamaktadır. Bu sayede çalışanların motivasyonları artmakta ve oluşabilecek sorunlara karşı pozitif yaklaşım geliştirmeleri kolaylaşmaktadır.

Çalışanların, çalışma alanında doğabilecek “kriz” anlarında ve “ramak kala” durumlarında çözümü daha kolaylıkla bulmaları hedeflenmektedir. Mutlu ve her açıdan donanımlı bir çalışan hem kendi için hem kurumu için daha verimli hale geleceğinden, tiyatro ile ilişkilendirilmiş eğitim, genel eğitimin vazgeçilmez bir parçası olarak düşünülmelidir. Söz konusu proje; sanatın vazgeçilmez işlevlerinden biri olan eğlendirme işlevini kullanarak, bir yandan çalışanları farklı sanat disiplinleri ile ilişkilendirerek onları daha mutlu ve verimli hale gelmelerine de aracılık etmiş olacak, diğer yandan da iş sağlığı ve güvenliği alanındaki hataları tiyatronun “eyleme” ve eğlenme duygusundan faydalanarak aktarmaktadır.

Programın ilk 30 dakikalık bölümünde tiyatro oyunu oynanmakta, ikinci bölümünde ise salondaki izleyicilerden 3 ila 4 tanesi sırayla sahneye davet edilerek doğaçlama tiyatro tekniği ile kurumdaki trajikomik durumlar seyirci ile paylaşılmaktadır.

Senaryo I: “Eşref Saati”

İş Güvenliği Uzmanlarını takıntı haline getiren Eşref karakterinin sürekli olarak yanlış yapması ve bu yanlışları arkadaşlarına da kabul ettirmek istemesi sonucu tüm ekibin başına gelen olaylar trajikomik bir dille absürt komedi formatında anlatılmaktadır.

Senaryo II: “Sadık’ın Sadakati”

İkinci senaryomuzda ise, işe yeni başlayan Sadık karakterinin iş yerindeki ilk gününde karşılaştığı olumsuz durumları ve yaptıkları yanlışlar sonunda tüm ekibin başına gelenleri, İş Güvenliği Uzmanı ve IK yetkilisini de olayın içine katarak anlatmaktadır. Hijyen kurallarına uymayan, kulaklıkla müzik dinleyen Selim karakterini sahnede izleyen seyirci, çalışma ortamı ile ilgili genel bir bilgi edinir.

Bir sonraki sahnede kurallara uymayan Eşref karakterimiz ve onu destekleyen arkadaşlarının ve onları durdurmaya çalışan Sadık’ın başına gelen bir kazaya şahit oluruz. Bu kaza adeta geliyorum demektedir ve kahramanlarımız bundan sonra gelişen olaylarla kendilerini hastane odasında bulurlar.

Bu süreç, bize kurallara uyulmadığı durumda doğabilecek tüm olumsuz durumları göstermektedir. Seyirci (kurum çalışanları) bu trajikomik olaylarla duygudaşlık kurarak “neler yapılmalı”, “nasıl olmalı” ve “ben olsaydım nasıl davranırdım” sorularına cevap arayacaktır.

Oyun Süresi: Toplam 1 saat ( iki bölüm)

Oyuncu Sayısı: 5

Yazarlar