SON DAKİKA
Tarih : 2017.04.05 17:08:52

Türk Hava Yolları ve Sosyal Medya Fenomenleri Somali İçin Uçuşa Geçti

Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu markası Türk Hava Yolları bu kez insanlık adına önemli bir yolculuğa çıktı. Sosyal medyanın tanınmış isimleri tarafından bayrak taşıyıcı havayoluna yapılan yardım çağrısı dünya genelinde büyük yankı uyandırırken Somali halkı için ise umut oldu.

Twitter’da 1.3 milyon, YouTube’da ise 1 milyon kişinin ilgiyle takip ettiği Fransız sosyal medya fenomeni Jerome Jarre ve 5 arkadaşı tarafından #TurkishAirlinesHelpSomalia (Türk Hava Yolları Somali’ye YardımEt) ve #Lovearmyforsomalia (Somali için Sevgi Ordusu) etiketleriyle hayat bulan ve Somali’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmeyi hedefleyen çağrı, Ben Stiller gibi ünlü Hollywood yıldızlarının da desteğiyle dünyanın dört bir yanında 2 milyardan fazla kişiye ulaştı. Sosyal medya tarihinin en güçlü sosyal sorumluluk kampanyalarından birine dönüşen bu önemli çağrıya Türk Hava Yolları da kısa sürede karşılık verdi. Jerome ve arkadaşları, toplanacak yardımların Türk Hava Yolları uçağı ile Somali’ye taşınması talebine, Somali’ye uçan tek havayolu olan Türk Hava Yolları Türkiye ve global Twitter hesaplarından “Sevgi ve yardım için yapılacak yolculuğun çağrısını aldık” mesajını paylaşarak 6 ay boyunca toplamda 200 ton yardımın Somali’ye taşıyarak kampanyaya destek vereceğini açıkladı. Jerome Jarre ve arkadaşlarının Türk Hava Yolları’ndan olumlu yanıt alması sonrasında açtığı uluslararası yardım fonunda 10 günde toplanması planlanan 1 milyon USD, 104 ülkeden 16 bin bağış ile yalnızca 22 saat içerisinde toplandı.

Kampanyanın 15. gününde bağış yapılan ülke sayısı 125’e bağışçı sayısı 80 bine ulaşmış ve toplanan toplam fon 2.4 milyon USD’yi aşmıştır. Tüm dünyadan gelen bağışlar ile satın alınan 65 ton yüksek proteinli bebek maması 4 Nisan gecesi Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan düzenlediği özel bir kargo seferi ile yola çıkarak Somali’ye ulaştırıldı. Somali Federal Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fowsiya Abiikar Nur, Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Mohamed Abdullahi Salad, Türkiye Cumhuriyeti Somali Büyükelçisi Olgan Bekar, Türk Hava Yolları Kurumsal İletişim Başkanı Seda Kalyoncu ve yerel sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla karşılama töreni gerçekleştirildi. Törende söz alan Somalili Bakanlar; kampanyanın başlatan sosyal medya fenomenlerine, 2011 yılında olduğu gibi bugün de hiçbir konuda desteğini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti’ne ve toplanan yardımları taşıdığı için Türk Hava Yolları’na minnettarlıklarını dile getirdiler.

Türk Hava Yolları adına konuşan Kurumsal İletişim Başkanı Seda Kalyoncu: “Türk Hava Yolları ailesi olarak 51 destinasyon ile Afrika’nın en çok noktasına uçan ve Somali’yi dünyaya bağlayan tek uluslararası havayolu olmanın getirdiği sorumluluk ile yüzyılımızın en büyük açlık ve kuraklık felaketlerinden biriyle mücadele eden Somali halkına yardım gayesiyle buradayız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında Somali’ye ziyaretleri ile ivme kazanan Türkiye-Somali ilişkileri, bugün Türk kurum ve kuruluşları tarafından inşa edilen Mogadişu Havalimanı, hastaneler, eğitim kurumları ve diğer birçok altyapı yatırımları ile önemli mesafe katetmiş durumda. Bu destekler ve Türk Hava Yolları’nın kıtadaki sosyal sorumluluk faaliyetleri Afrika’ya uzanan ve karşılık beklemeyen bir dost eli olarak görünüyor. Sosyal medyada başlayıp milyonlarca insanın Somali’de yaşanan insanlık dramına dikkatini çekerek çok kısa sürede 125 farklı ülkeden büyük bir destek toplayan bu anlamlı kampanya için Jerome Jarre ve arkadaşlarına bir kez daha teşekkür ederim.”

Yazarlar