SON DAKİKA
Tarih : 2017.05.01 14:40:19

1 Mayıs Nedeniyle Uçuş Yasağı Getirildi

1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle İstanbul’da birçok ilçenin üzerinde görevli olmayan devlet hava araçları ile görerek şartlarda uçuş yapan helikopterler gibi sivil hava araçlarının uçuş yapması bugün 15 saat süresince yasaklandı. Bu bölgeler üzerinden sadece polis helikopterleri uçarak gözetleme yapabiliyor.
 
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle İstanbul’da havadan da güvenlik önlemleri alındı. İstanbul’un birçok ilçesi üzerinde helikopter gibi görerek uçuş yapan sivil hava araçlarının uçuşlarına da izin verilmiyor. Saat 05:30 ile 20:30 arasında Taksim’in de içinde olduğu 20 deniz mili yarıçaplı bir sahada görevli olmayan devlet ait hava araçları da uçamıyor. Bu bölgelerde sadece polis helikopterleri uçabiliyor. Yayınlanan NOTAM’la bu bölgelerin koordinatları da ilgili yerlere bildirildi.
 
UÇMALARI İÇİN İSTANBUL VALİLİĞİ’NDEN İZİN ALINMASI GEREKECEK
 
Konuyla ilgili yayımlanan Notamda, “Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Valiliği tarafından görevlendirilen devlet hava araçları, ambulans, şehit nakli ile İstanbul Atatürk-Sabiha Gökçen Havalimanlarına iniş/kalkış yapan ve geçiş müsadesi olan sivil trafikler hariç, görevli olmayan devlet hava araçlarının ve tüm sivil VFR(görerek uçuş yapan) trafiklerin bölgeye yaklaşmasına, girişine ve kalkışına müsaade edilmeyecektir. Görev yapması istenen devlet hava araçları ve izin verilen VFR trafiklerin NOTAM’lı sahada uçuş yapabilmesi için İstanbul Valiliği ile koordine kurarak gerekli müsaadeyi alması gerekmektedir” denildi. Kısaca “Havacılara Uyarı” (Notice to Air Man) olarak adlandırılan NOTAM, havalimanları ve hava sahalarındaki kısıtlama veya değişiklik bilgilerini pilotlara veriyor. NOTAM’da yasaklı bölgeler “Ulusal Savunma Hava Sahası” olarak adlandırılıyor.
 
Gökhan ARTAN-Habertürk

 

Yazarlar