SON DAKİKA
Tarih : 2017.05.09 12:12:08

Yerli Uçakta Dev Ortaklık

Türkiye’de yerli uçak motoru üretmek için Kale Grubu ve uçak motoru üreticilerinden Rolls-Royce işbirliği anlaşması yaptı. Ortak şirket kuran iki grup Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, sivil ve askeri alanda ihtiyaç duyulan uçak motorlarını üretmeyi hedefliyor. Yerli motorla ilk uçuşun 2023’te yapılması planlanıyor.
 
YAKLAŞIK 60 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Kale Grubu, dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden Rolls-Royce ile uçak motoru geliştirmek için anlaşmaya vardı. Ortak bir şirket kurmak için hazırlıklarda son aşamaya gelinirken, kurulacak şirketin yüzde 51’i Kale Grubu, yüzde 49’u Rolls-Royce’a ait olacak. Türkiye’nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, ülkenin sivil ve askeri alanda ihtiyaç duyduğu uçak motorlarını geliştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Kale Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, Türkiye’nin dünyada az sayıdaki uçak motoru üreticisinden biri olacağını, uçak motoru ihracatında da söz sahibi ülkeler arasında yer alabileceğini dile getirdi. Okyay, “Türkiye’de sivil ve askeri uçak motoru tasarlamak, geliştirmek, üretmek ve satış sonrası hizmetleri vermek üzere bir araya geldik. Bu yola ileride ihraç edilebilir bir motor geliştirme hedefiyle de çıktık” diye konuştu.
 
İLK UÇUŞ 2023’TE
 
 
Sıfırdan bir motor tasarlanacağı için projede uzun bir tasarım ve geliştirme dönemi olduğuna vurgu yapan Osman Okyay, “İlk motoru 2023’te uçurmak hedefimiz var. Ancak sertifikasyon ve iyileştirme süreçleri bir miktar daha vakit alacaktır. Bizim tahminimiz, bütün sertifikasyon süreçleri tamamlanmasıyla en geç 2030’da seri üretime başlamak” dedi. Kurulacak şirketin adının TAEC Uçak Motor Sanayi AŞ olacağını söyleyen Okyay, ileride başka motorların geliştirilmesini de hedeflediklerini belirtti. Okyay, “Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı liderliğinde 15 yıldır giderek ivmelenen bu hedef pek çok milli projenin hayata geçmesine imkan verdi. Türkiye 2000’lerin başında dünyanın en çok havacılık ve savunma ithalatı yapan 6’ncı ülkesiyken bugün 11’inci sıraya geldi. Bugün ülkenin önündeki en büyük hedeflerden biri de kendi uçağını yapmak” diye konuştu. İlk etapta 350 kadar Türk mühendisin bu projede görev yapacağı bilgisini veren Okyay, “Mühendislerimiz Rolls-Royce’ta eğitim alacak” dedi.
 
FİKRİ MÜLKİYET HAKKI TÜRKİYE’NİN
 
ROLLS-Royce Savunma ve Havacılık Grubu Başkanı Chris Cholerton, 2015’te bir Gelişmiş Üretim ve Teknoloji Merkezi kurma adımı atarak Türkiye’nin savunma ve havacılıkta küresel oyuncu olma hedefini ortaya koyduklarını belirtti. Cholerton, “Kale Grubu ile yapılan ortaklık, Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayisi yetkinliklerinin artırılmasında önemli olacak. Hem Türkiye’nin hem de global piyasaların ihtiyaçlarını karşılayacağız. İhracat pazarları için de üretim yapabiliriz. Ortaklığımız Türkiye’nin havacılık ve savunma sektörü ile Silahlı Kuvvetler için fırsatlar teşkil ediyor. Türkiye’ye yepyeni bir motor teklifiyle geldik. Spesifik olarak TF-X savaş uçağı projesine uygun bir motor geliştirilecek. Üretilecek motorların fikri mülkiyet hakkı Türkiye’nin olacak” diye konuştu.
 
TÜRKİYE, İNGİLTERE İÇİN HEDEF ÜLKE
 
BU imzanın sadece bir Türk ve bir İngiliz şirketinin ortaklığı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Okyay, “İngiltere, Avrupa Birliği’nden çıkma kararı aldıktan sonra Türkiye’yi gelecekte işbirliği artırılacak hedef ülkelerden biri olarak deklare etti. Bu çerçevede bu yılın başında iki ülke arasında Milli Muharip Uçak Projesi ve 2017 Havacılık Güvenliği İşbirliği Programı çerçevesinde iki işbirliği anlaşması imzalandı. Biz de ortağımız Rolls-Royce ile bu sürece katkı verecek, üzerimize düşen misyonu yerine getireceğiz” dedi. Kale Grubu içindeki savunma sanayisinin payının yüzde 30 civarında olduğunu belirten Okyay, bu oranın yüzde 50’ye ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Okyay, savunma sanayisinde bugüne kadar 200 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını bildirdi.
 
İNGİLTERE’DEN TAM DESTEK
 
TOPLANTIYA katılan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da bu anlaşmanın hem Türkiye hem de Birleşik Krallık için önemli olduğunu söyledi. İki ülkenin yakın bir dost ve müttefik olduğunu belirten Moore, “Özellikle savunma sanayisinde bu dostluğun temsil edilmesi gerekiyor. Rolls-Roys gibi dev bir şirketle böyle bir ortaklık yapmak önemli. Birleşik Krallık bu ortaklığa tam destek veriyor” dedi. 

 

Yazarlar