SON DAKİKA
Tarih : 2017.05.10 11:52:15

Pegasus’un Korsan Taşımacılığına SHGM "Dur" Dedi

Pegasus Havayolları’nın yer yolcu taşıma firması Akmis’i kullanarak yaptığı korsan taşımacılığa Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ‘dur’ dedi. THY’yi 40 milyon zarara uğratan şirketin B grubu çalışma ruhsatı iptal edildi.

 

Sabancı grubuna ait Pegasus’un yer yolcu taşıma firması Akmis Seyahat’in Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yolcu taşıma ruhsatı yıllar süren hukuk mücadelesinin ardından sonunda iptal edildi. Geçtiğimiz aylarda Türk Hava Yolları’yla uçan yolcular da dahil olmak üzere, havalimanına inen tüm yolcuları tüm usulsuzlüklerine rağmen fahiş fiyatlarla taşımasıyla gündeme gelen şirket büyük tepki toplamıştı. Yeni Şafak’ın gündeme getirdiği olayla ilgili harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, şirketin B grubu çalışma ruhsatını iptal etti. Akmis Seyahat, binlerce lira ceza kesilmesine ve sadece Pegasus’un yolcularını ücretsiz taşımayı vaad etmesine rağmen havalimanına gelen tüm yolcuları fahiş fiyatlarla ücretli taşıyordu. Şirket ayrıca, karayolu taşımacılık yönetmeliğine göre şehirlerarası otobüslerde muavin olarak bilinen yardımcı personel taşıma zorunluluğunu da hiçe saymıştı.
 
1 HAZİRAN’DAN İTİBAREN GEÇERLİ
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden başta Pegasus olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen tebligatte “Uygulanan tüm uyarı, idari para cezası, ruhsat askıya alma işlemlerine rağmen kendi yolcularının yanısıra diğer hava taşıyıcılarının yolcularını da ücret karşılığı taşıması ve mer-i mevzuata ayrkırı hareket etmesi durumunun devam etmesi nedeniyle, ilgili yönetmeiğin 22’nci maddesi gereğince Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş’nim Sabiha gökçen Havalimanı’nda kendi yolcularına hizmet vermek üzere ulaşım hizmeti için SHGM/BDIŞ.002 nolu B Grubu Çalışma Ruhsatı’nın iptal edilmesi uygun görüldü” denildi. Tebligatın havalimanını kullanan yolcuların mağduriyet yaşamaması için 1 Haziran 2017 tarihinde başka hiçbir işleme gerek olmaksızın ruhsatın iptal edileceği vurgulandı.
 
4 KEZ İPTAL EDİLMİŞTİ
 
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda faaliyetlerine devam eden şirket faaliyetleri için defalarca şikayet edilmiş ve 4 kez ruhsatı iptal edilmişti. Hakkı olmadığı halde THY yolcularını da taşıyan Akmis Seyahat’in uyguladığı yüksek ücret politikası ise yine vatandaşı vurdu. Sabiha Gökçen Havalimanı - Adapazarı hattında kişi başın 30 TL’ye yolcu taşırken, bu alanda lüks otobüslerle taşımacılık yapan firmaların 2 kat mesafeyi 20 liraya katetmesi, tepkilerin haklılığını gözler önüne serdi.
 
HAKSIZ REKABET YAŞANDI
 
Ruhsatı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca daha önce iptal edilen şirketin, ruhsat yenileme işlemi yaptığı öğrenildi. Öte yandan diğer taşımacılık firmaları, vatandaşların tek bir firmaya mahkum bırakılmasının haksız rekabete yol açtığına işaret etti. Ayrıca Akmis, Körfez- Altyolu taşımacılık belgesi olmadan Kocaeli’nde dolmuş gibi yolcu taşıdığı, Sakarya’da ise mahalle aralarına kadar girerek yolcu indirdiği iddia edilmişti.
 
Bakanlık: Defalarca uyardık
 
Ruhsatın iptaline ilişkin karar yazısında, Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş’nin sözkonusu hizmeti kiralama yoluyla temin ettiği Akmis Sey. TAş. Pet. Ürünleri firmasına sadece adı geçen hava yolu firması yolcularının taşınması şartıyla yolcu taşınmasına izin verildiği, ancak Pegasus’un Sabiha Gökçen Havalimanı’nda söz konusu ulaşım hizmetini diğer hava taşıyıcılarının yolcularına da ücret karşılığı vermeye ve mer-i mevzuata aykırı hareket etmeye devam ettiğine yönelik Genel Müdürlüğe şikayet yazıları gönderildiği belirtildi. Yazıda ayrıca, 14 Mart 2017 tarihinde yapmış olduğu denetimde kuruluşun diğer hava taşıyıcılarının yolcularını da havalimanından belirlenen yerlere ücret karşılığında taşıdığı yerinde tespit edilmiştir. Bununla birlikte Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü’nün ilgi yazısı ile Akmis firmasına mevzuata aykırılık nedeniyle 2017 yılında birçok kez uyarı ve idari para cezası işleminin uygulandığı da ifade edildi.

Yazarlar