SON DAKİKA
Tarih : 2017.03.22 13:32:49

Uçak Kabinlerinde Elektronik Cihaz Yasağına Tepkiler Sürüyor

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi dün sekiz ülkeden doğrudan uçuşlarda yolcuların uçak kabinlerine cep telefonundan büyük elektronik cihaz sokmasını yasaklayan bir karar aldı. Hemen ardından İngiltere hükümeti de altı ülkeyi kapsayan benzeri bir kararı 25 Mart’a kadar uygulamaya koyacağını açıkladı.
 
Müslüman nüfusu yoğun ülkelere yönelik yeni yasaklar tepki doğurdu: “Uçakta farklı milliyetlerden insanlar oluyor. Yani birşey yapmak isteyen kişi dizüstü bilgisayarını alıp başka bir havayolunu kullanarak bunu yapar. O yüzden böyle bir kararın hangi mantıkla alındığını anlamıyorum.”
 
Her iki ülkenin yasaklı havaalanları listesinde İstanbul da var. Diğer havaalanları Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Katar, Kuveyt, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün’de.
 
Uzmanlar uygulamayı havayolu taşımacılığı için “radikal” bir adım olarak yorumluyor: “Bu çok rahatsız edici. Açıkçası yolcular için son derece stresli. Doğabilecek risklerin daha fazla üzerinde duracaklar. Aynı zamanda pahalı cihazlarını saatlerce kontrol edemeyecekleri valizleri içine bırakıyor olmak uygunsuz ve can sıkıcı.”
 
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın İstanbul’un listeden çıkarılması yönündeki çabaları sonuç vermedi.
 
Türk Hava Yolları, yasağın ilk olarak bu sabah 08:30 İstanbul-New York seferinde uygulanacağını; tablet, kamera, dizüstü bilgisayar ve DVD oynatıcı gibi cihazların uçakların bagaj bölümüne alınacağını açıkladı.
 
Gerekçesi istihbari bilgilere dayandığı ifade edilen kararın kalıcı olup olmadığı henüz bilinmiyor.
 
Güvenlik uzmanları, yasağı bilgisayar bataryalarının patlayıcı düzenek olarak kullanılabilme olasılığıyla ilişkilendiriyor.

Yazarlar