SON DAKİKA
Tarih : 2017.07.12 17:29:41

İran Air Kadın CEO’ya Emanet

Airbus ve Boeing’e verdiği çok sayıda yeni uçak siparişiyle adından söz ettiren Iran Air, üst yönetiminde yaptığı değişiklikle dikkat çekti. Ferhat Pervareş’ten boşalan İran ulusal hava yolu şirketi Iran Air'ın yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna 44 yaşındaki Ferzane Şerefbafi getirildi. İran kaynaklarından edinilen bilgiye göre, bu atamayla birlikte şirket tarihinde ilk defa kadın bir yönetici, şirketteki en üst pozisyon olan yönetim kurulu başkanlığına getirilmiş oldu. Koltuğunu Şerefbafi'ye devreden Ferhat Pervareş Kanada'nın Montreal kentindeki Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı'nda (ICAO) İran’ı temsil edecek.

UZAY MÜHENDİSLİĞİ DALINDA DOKTORA YAPAN İLK İRANLI KADIN

Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanmadan önce de Iran Air’de yönetim kurulu üyesi olarak faaliyet yürüten Şerefbafi aynı zamanda, İran’da havacılık ve uzay mühendisliği dalında doktora yapan ilk kadın olma ünvanını da elinde bulunduruyor. İran medyasında yer alan bilgilere göre, Şerefbafi’nin iş ve eğitim serüveninde, Şerif Üniversitesi’nde fizik profesörü olarak görev yapan babasının rolü oldukça büyük.

SİVİL HAVACILIKTA KADIN YÖNETİCİ SAYISI OLDUKÇA DÜŞÜK

Öte yandan, havacılık sektöründe üst düzey kadın yönetici sayısının bir hayli az olması önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Önde gelen hava yolu şirketleri arasında sadece EasyJet (Carolyn McCall), TAM (Claudia Sender) ve Kuwait Airways’in (Rasha A. Al Roumi) CEO’ları kadın. Vietnam merkezli düşük maliyetli taşıyıcı VietJet Air’in (Nguyen Thi Phuong Thao), Avustralyalı düşük maliyetli taşıyıcı Jetstar (Jayne Hrdlicka) ve Asya-Pasifik bölgesinin hareketli şirketlerinden AirAsia da bir kadına (Aireen Omar) emanet.

Yazarlar