ABD: Boeing, Uçak Kazaları Nedeniyle Yargılanabilecek
ABD Adalet Bakanlığı, Boeing'in beş yıl önce 737 Max uçağının karıştığı iki ölümcül kazanın ardından şirketin cezai kovuşturmadan kaçınmasına izin veren bir anlaşmayı ihlal ettiğini kaydetti. ABD Adalet Bakanlığı, Boeing'in 346 kişinin ölümüne neden olan iki 737 Max kazası nedeniyle yargılanabileceğini duyurdu.
Bakanlık, Teksas'taki bir federal mahkemeye gönderdiği mektupta, Boeing'in kendisini kazalarla ilgili yasal işlemlere karşı koruyan bir anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini bildirdi. Mektupta, Boeing'in ertelenmiş kovuşturma anlaşması (DFA) kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği kaydedildi. Bu anlaşmanın şartlarına uyduklarını savunan Boeing ise kendisini savunmayı planladığını söyledi. Hükümet, Boeing'e 13 Haziran'a kadar yanıt vermesi talimatını verdi. Kazada mağdur olan aileleri temsil eden avukat Paul Cassell, "Bu olumlu bir ilk adım ve aileler için uzun zamandır atılması gereken bir adım" dedi.
Yeni 737 Max uçakları 2018'de Endonezya'da ve 2019'da Etiyopya'da düşerek 346 kişinin ölümüne neden oldu. Boeing, Ocak 2021'de Adalet Bakanlığı ile 2,5 milyar dolarlık bir anlaşmaya vararak "uçağı onaylayan federal düzenleyicileri yanıltmak" suçundan yargılanmaktan kaçındı. Boeing, olaydan düşük seviyeli iki çalışanını sorumlu tuttu. ABD'li yetkililer ayrıca Lion Air Flight 610 ve Ethiopian Airlines Flight 302 kazalarında ölenlerin aileleriyle de görüşmeyi planlıyor.
2019 yılının Mart ayında, Etiyopya Havayolları tarafından işletilen bir Boeing 737 MAX 8, Addis Ababa'nın güneydoğusunda düşmüş ve uçaktaki 157 kişi hayatını kaybetmişti. Lion Air tarafından işletilen bir MAX 8'in karıştığı ilk kaza, önceki yılın Ekim ayında Endonezya'nın Java Denizi'nde meydana gelmiş ve 189 kişinin ölümüne neden olmuştu. Her iki uçak da kalkıştan kısa bir süre sonra düşmüş, yapılan incelemeler daha sonra otomatik uçuş sistemiyle ilgili bir soruna işaret etmişti. Uçaklar dünyanın dört bir yanındaki hava sahalarından men edildi.
Boeing itiraz etti
Hükümetin Boeing'e dava açıp açmayacağı belli değil. Adalet Bakanlığı mahkeme dosyasında "Hükümet bu konuda nasıl ilerleyeceğini belirliyor" dedi. Bakanlık, şirketin açıklamasını "kovuşturma başlatılıp başlatılmayacağına karar verirken" dikkate alacağını söyledi. Merkezi Arlington, Virginia'da bulunan Boeing Co. ise Adalet Bakanlığı'nın bulgusuna itiraz etti. Bir Boeing sözcüsü yaptığı açıklamada, "Bu anlaşmanın şartlarına uyduğumuza inanıyoruz ve bu konuda Bakanlığa yanıt verme fırsatını dört gözle bekliyoruz.
Bunu yaparken, Alaska Havayolları 1282 kazasının ardından sordukları sorulara verdiğimiz yanıtlar da dahil olmak üzere, anlaşmanın tüm süresi boyunca yaptığımız gibi, Bakanlıkla en üst düzeyde şeffaflıkla iletişim kuracağız." dedi. Uçak kazalarıdaki kurban yakınları, Boeing'in olaydaki rolünün, şirketin ve üst düzey yöneticilerin cezai olarak mahkum edilmesini gerektirdiğini savunuyor. Savcılar 31 Mayıs'ta iki Max kazasında ölen yolcuların aileleriyle bir araya geleceklerini söyledi. Geçen ay yapılan benzer bir toplantının ardından aile üyeleri eylemsizlikten dolayı tepki göstermişti.