
DHMİ’nin 92. Kuruluş Yıldönümü Kutlanıyor
Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) 92. kuruluş yıldönümü kutlanıyor. Kurumun Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Enes Çakmak, bir kutlama mesajı yayınladı.
Genel Müdür Çakmak'ın kutlama mesajı şöyle:
Değerli çalışma arkadaşlarım;
Uzun yıllardır birlikte, el birliğiyle emek vererek hayata geçirdiğimiz büyük projeler, şahane eserler ve üstün kalitede sunduğumuz hizmetlerle Türkiye’yi dünya havacılığının zirvesine taşıyan DHMİ’nin 92. kuruluş yıl dönümüne erişmenin gururu ve mutluluğu içindeyiz. 1933 yılından günümüze uzanan yolculukta DHMİ’nin öncülüğü ve katkılarıyla ülkemizin havacılık alanındaki gelişim çizgisi sürekli olarak yükselmiştir. Özellikle son 23 yılda ulaştırma alanında atılan önemli adımlar ve yürürlüğe koyulan uygulamaların sağladığı fırsatlarla kuruluşumuz göz kamaştıran başarılar elde ederek ülkemizin değerine değer katmıştır.
Türkiye havacılığının son 23 yılının “altın çağ” olarak nitelendirilmesine zemin olan, bu büyük gelişimi gözler önüne seren bilgileri paylaşmak istiyorum sizlerle: 2003’te 26 olan aktif havalimanı sayımız 2024 yılında %123 artışla 58'e ulaştı. Söz konusu dönemde terminal kapasitesi %530 artışla 347 milyon yolcu/yıl seviyesine yükseldi. Bu süreçte Elektronik (CNS) Sistemlerimizin sayısı %193 artışla 575'e ulaştı. 2003'te 34.443.655 olan toplam yolcu trafiği 2024’te %568 artışla 230.224.611'e yükseldi; uçak trafiği (overflight dâhil) 2003'te 529.205 iken 2024'te %333 artışla 2.290.581’e ulaştı. Hava yolu kargo kapasitesi ise 2003'teki 303 ton seviyesinden 2024'te %794 artışla 2.708 ton seviyesine yükseldi.
Bu başarıların verdiği güç ve 92 yıllık köklü geçmişimizden aldığımız ilhamla Türkiye Yüzyılı vizyonunu gerçekleştirmek; Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını, dünya çapında “Türkiye havacılığının yüzyılı” kılmak için büyük bir kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz.
Kıymetli mesai arkadaşlarım;
Böylesi bir azimle yürüttüğümüz çalışmalarımızın karşılığını güzide kuruluşumuzun elde ettiği önemli başarılarla alıyor, her geçen gün kaydettiğimiz yeni başarılarla almaya devam ediyoruz. Tüm dünyada yankı uyandıran, Cumhuriyet tarihimizin en büyük havacılık projelerinin altında kuruluşumuzun imzası bulunuyor. Bunun yanında misafirlerimizi ileri teknoloji ile donatılmış, üstün hizmetleriyle konforu ve güvenliği en üst düzeyde sağlayan, yolcu odaklı ve çevre dostu havalimanlarımızla buluşturmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda ülkemize kazandırdığımız Çukurova Uluslararası Havalimanı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımları ile hizmete açıldı. 25 yıl içerisinde toplam 297,1 milyon avro kira bedeli elde edeceğimiz Çukurova Uluslararası Havalimanı açıldığı andan itibaren 24 saat içinde toplam 11 bin 108 yolcuya hizmet verdi.
Bunun yanı sıra Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açılışı gerçekleştirilen; 82 milyon yıllık yolcu kapasitesiyle Antalya Havalimanı yeni terminal binalarını ve 6 milyon yıllık yolcu kapasitesine ulaşan Kayseri Havalimanı yeni terminal binasını halkımızın hizmetine sunduk. Hizmete açtığımız göz kamaştıran eserlerimizden biri de Trabzon Havalimanı Yeni Dış hatlar Terminali oldu. Uluslararası sivil havacılık otoritelerince üst üste Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak belirlenen İstanbul ve birbiri ardına tüm zamanların rekorunu kıran Antalya başta olmak üzere havalimanlarımız elde ettiği başarılarla göğsümüzü kabartmaya devam etti. İstanbul Havalimanımız ayrıca, dünya genelinde önemi gün geçtikçe artan hava kargo taşımacılığında da büyük bir gelişme kaydederek 2024 yılında Avrupa’nın en fazla yük hareketi gerçekleştiren havalimanı oldu.
Zafer Anıtımız İstanbul Havalimanı’nda geçtiğimiz nisan ayında tarihi bir ana daha tanıklık ettik. İstanbul Havalimanı’mızda aynı anda üç uçağın iniş yapabilmesini ve üç uçağın da eş zamanlı olarak kalkış yapabilmesini sağlayan “Eşzamanlı Üçlü Bağımsız Pist Operasyonu”nu başlatarak Avrupa’da bir ilke daha imza attık. Kuruluş olarak temel görevlerimizden olan hava seyrüsefer hizmetleri, önemli başarılar elde ettiğimiz alanlardan birini oluşturuyor. Yetişmiş insan gücümüz ve ileri teknolojiye sahip alt yapımızla yaklaşık 1 milyon km2’lik Türk hava sahasını maharetle yönetiyoruz. Ayrıca kuruluşumuzun Millî teknoloji hamlesi doğrultusunda yerli ve millî imkânlarla geliştirdiği projelerin kullanımı ülke çapında yaygınlaşmış durumda. Bu kapsamda “Eşzamanlı Üçlü Bağımsız Pist Operasyonu” için gerçekleştirdiğimiz eğitimlerin önemli bir bölümünü, DHMİ tarafından Tübitak iş birliği ve yerli imkânlarla geliştirilen ilk Milli Hava Trafik Kontrol Simülatörümüz atcTRsim ile gerçekleştirdik.
Bunun yanında DHMİ tarafından geliştirilen yerli ve millî hava trafik görüntüleme yazılımı İnteraktif Radar Analizi ve Data Ekranı-İRADE İstanbul Atatürk Havalimanı ve Çukurova Havalimanı’ın ardından İstanbul ve Muğla Dalaman havalimanlarında kullanılmaya başlandı. Ülkemiz havacılığı için önemli olan bu uygulamaları ve gelişmeleri destekleyerek havacılık sektörünün paydaşlarını bir araya getiren stratejik bir adım olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayelerinde Türkiye’nin ilk ulusal havacılık şurasını gerçekleştirdik. Bu kapsamda “Küresel Havacılık Ekosisteminde Kendi Kendine Yeten, Yön Veren ve Dünyada Öncü Olan Bir Sivil Havacılık" hedefi doğrultusunda 16 ana stratejik başlık altında 65 kısa, orta ve uzun vadeli proje belirlendi. Küresel ve bölgesel hava seyrüsefer hizmetlerinde ve uçuş güvenliğinde de daha fazla iş birliğini sağlamak ve geliştirmek için ülkemiz adına önemli gelişmelere imza attık. 2025 yılı Ocak ayında Yönetim Kurulu’na seçildiğim; havalimanı işletmecilerinin dünya çapındaki birliği olan Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) ile havacılık sektörünün gelişimine yönelik yaptığımız iş birliğine dayalı çalışmalar devam ediyor.
ACI Europe yönetiminde aktif olarak yer almak Avrupa havacılık politikalarının karar süreçlerinde ülkemizin etkisini artıracak bir gelişmedir. Kuruluşumuz ve Azerbaycan Hava Seyrüsefer Hizmeti Sağlayıcısı AZANS arasında imzalanan bir iş birliği protokolü ile kurulan Bölgesel Hava Seyrüsefer Emniyeti İş Birliği Platformu (SOCEA)’nun genişleme adımları ülkemiz adına önemli gelişmelerden biridir. Avrupa ve Asya'yı kapsayan bölgesel bir hava seyrüsefer koordinasyon platformu oluşturmak amacıyla kurulan SOCEA’ya; Özbekistan Hava Seyrüsefer Otoritesi Uzaeronavigation’ın ardından Kırgızistan Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcısı Kyrgyzaeronavigatsia ve Tacikistan Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcısı Tajikairnavigation’ın da katılmasından memnuniyet duyuyoruz.
Ayrıca geçtiğimiz yıldan bu yana DHMİ Havacılık Akademisi çok sayıda ülkeden eğitim talepleri almaya devam etti. Bu kapsamda Libya’da ve Gürcistan’da çeşitli kuruluşlarda ve havalimanlarında görev yapan çalışanlara Kurtarma ve Yangınla Mücadele eğitimi verildi. Bunların yanında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın, Suriye İç Savaşında hasar alarak kullanılmayacak duruma gelen Şam Havalimanı’nı yenileme çalışmalarına, konusunda uzman teknik ekiplerimizle aktif şekilde katıldık. Yenileme faaliyetlerinin süratle devam ettiği Şam Havalimanı’nda tüm ekipler var gücüyle çalışıyor.
Değerli arkadaşlarım,
Kuruluşumuzu dünya sivil havacılığında saygı duyulan itibarlı bir marka haline getiren; ülkemizi, ulaştırma alanında Türkiye Yüzyılı vizyonuna taşıyan özverili çalışmalarınız için bu vesile ile bir kere daha teşekkür ediyorum. Türkiye’nin parlayan yıldızı DHMİ olarak daha büyük başarılara duyduğumuz azim ile geleceğe koşumuzu sürdüreceğiz. Bu duygularla tüm DHMİ ailesinin ve ortak geçmişe sahip olduğumuz Türk Hava Yolları A.O. çalışanlarının 92. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. DHMİ’nin bugünkü lider konumuna fedakâr mesaileriyle katkı sağlayan emeklilerimize Yüce Allah’tan sağlıklı, uzun ömürler diliyor; ebediyete göçen kıymetli DHMİ mensuplarını rahmetle anıyorum. Başarı ve hizmetle dolu nice yıllara…
Enes ÇAKMAK
DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü