SON DAKİKA
Tarih : 2024.10.21 13:10:47

Makedonya Uzun Mesafeli Uçuşlar İçin Planlarını Açıkladı

Makedonya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Aleksandar Nikoloski, ülkenin Üsküp'ten uzun mesafeli uçuşların başlatılması için zemin hazırladığını söyledi. Uluslararası Hava Trafik Kontrolörleri Dernekleri Federasyonu'nun Üsküp'teki yıllık konferansında konuşan Bay Nikoloski, "Hükümet, sadece ülke için değil, aynı zamanda bölge için de benzersiz bir durum olacak olan Üsküp Havalimanı'ndan kesintisiz kıtalararası uçuşlar düzenlemeyi planlıyor.

Bunun üzerinde çalışmaya çoktan başladık ve bunun büyük bir hırs olduğuna inanıyorum, ancak bundan büyük fayda sağlayacağız. Bu, tüm ülke için büyük önem taşıyacak, çünkü Üsküp'ten kesintisiz uçmak isteyen büyük bir diasporamız var, ancak aynı zamanda sadece ülkemize değil, bölgeye de turist çekmeye yardımcı olacak" dedi. Bay Nikoloski, Üsküp'ten uzun mesafeli uçuşların nasıl kurulacağını belirtmedi, ancak bu fikir ilk kez ortaya atılmıyor. 2017'de Makedonya hükümeti, Türk Hava Yolları CEO'su Bilal Ekşi ile Üsküp'ten ABD ve Kanada'ya olası uçuşların başlatılması konusunu görüştü.

Makedonya ve Türkiye, hem ABD hem de Kanada ile yürürlükte olan bir Açık Semalar Anlaşması'na sahip ve bu anlaşma, bir Türk taşıyıcısının ilgili tüm tarafların düzenleyicileri tarafından beşinci özgürlük haklarına sahip olmasına izin veriyor. Ancak, Üsküp'ün ABD'ye uçuşları güvence altına alabilmesi için ABD yetkilileri tarafından bir denetimden geçmesi de gerekecek.

Uzun mesafeli uçuşların potansiyel tanıtımı hakkında yorum yapan havalimanı operatörü TAV Makedonya Genel Müdürü Nejat Kurt, bu yılın başlarında şunları söyledi: "Havayollarıyla devam eden bir görüşmemiz var ve genel merkezimiz bu konu üzerinde çalışıyor. Kuzey Amerika gibi pazarlara uzun mesafeli uçuşlar için gereken tüm araçlara, gerekli ekipmana ve olanaklara sahibiz. Kişisel olarak bunun yakın gelecekte gerçekleşeceğine inanıyorum. Bunun iyi bir adım olduğuna inanıyorum ve bu tür uçuşları işletmeye istekli havayollarıyla olumlu bir sonuç elde edeceğimizi umuyorum." Bu arada Bakan Nikoloski, ülkenin havayollarına sübvansiyon karşılığında yeni rotalar başlatma çağrısının sonucunun önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

Yazarlar