SON DAKİKA
Tarih : 2025.03.21 15:22:23

Malaysia Airlines 30 Adet Boeing 737 MAX Sipariş Etti

Malaysia Havacılık Grubu, Güneydoğu Asya’daki hava yolu taşımacılığında beklenen güçlü büyüme karşısında tek koridorlu uçak filosunu yenilemek amacıyla cuma günü 30 adet Boeing (BA) 737 MAX siparişi verdiğini ve 30 uçak için daha opsiyonu olduğunu duyurdu. Sipariş, 18 adet 737-8 ve 12 adet 737-10 uçağını kapsıyor ve daha önce Boeing’in ocak ayı sipariş raporunda kimliği belirsiz olarak listelenmişti.

Bu anlaşma, Malaysia Airlines’ın yatan koltuklar da dahil olmak üzere yeni premium özellikler sunmasını ve bölgedeki artan seyahat talebini karşılamasını sağlayacak. Malaysia Havacılık Grubu Genel Müdürü Izham Ismail, “Bu, Malaysia Havacılık Grubu için önemli bir yatırım ve müşterilerimize en son teknolojiye sahip premium kabin hizmetleri ve son teknoloji ürünü hizmetler sunmamızı sağlayacak.” dedi. Boeing, Güneydoğu Asya’daki ticari uçak filosunun önümüzdeki 20 yıl içinde yaklaşık 250% büyüyeceğini öngörüyor.

Bölgenin 2043 yılına kadar 4.700’den fazla yeni uçağa ihtiyaç duyması bekleniyor ve bunların yaklaşık 80%’i tek koridorlu jetler olacak. Bu sipariş, Boeing’in küresel çapta havayollarını etkileyen teslimat gecikmeleri nedeniyle inceleme altında olduğu bir dönemde geldi.

226 adet Boeing 737 MAX bekleyen Hindistan merkezli Akasa Air’in CEO’su Vinay Dube yakın zamanda, “Uçuracak yeterli uçağımız yok.” diyerek hayal kırıklığını dile getirmişti. Bu arada Japan Airlines, daha önce mart 2023’te verdiği siparişe ek olarak bu hafta başında eskiyen 737-800’lerin yerini almak üzere 17 adet Boeing 737-8 jeti sipariş etti. Boeing, artan ticari gerilimlerin potansiyel gümrük vergilerinin maliyetleri artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

AerCap (AER) CEO’su Aengus Kelly, bir Boeing 787’nin 40 milyon dolara kadar ek maliyetle karşılaşabileceğini ve bunun havayollarını Avrupalı rakip Airbus’a (EADSY) yönlendirebileceği konusunda uyardı. Boeing’e göre 737 MAX, önceki modellere kıyasla 20% daha az yakıt kullanımı ve emisyon sunuyor. Perplexity AI’ın CEO’su Aravind Srinivas, Apple’ın Siri ve yapay zekâ konusundaki gecikmeler nedeniyle eleştiri almasının ardından şirketin “Apple Intelligence’ı çalıştırabileceğini” söyledi.

Yazarlar