Boğaz Köprüsü ve İran Air, Avrupa’yı Asya’ya Bağlayan İki Kısa Yıl
“BOĞAZ KÖPRÜSÜNDEN GEÇMEK NASIL BİR ZEVK İSE, İRAN AİR İLE UÇMAK DA ÖYLE ZEVKTİR.”
AVRUPA’YI ASYA’YA BAĞLAYAN 2 KISA YOL…
Boğaz Köprüsü ile İran Havayolları (İran Air) arasında ki bu başlık için “Ne alaka” diyebilirsiniz. Hem de öyle alakalı ki, o dönemin önemli hava yolu şirketlerinden (hala daha öyle ya) İran Air Hürriyet Gazetesine verdiği ilan da bu başlığı kullanmış. Boğaz Köprümüzün açıldığı tarihlerde yeni atılımlar yapan İran Air, verdiği ilan da Tahran- İstanbul bağlantısıyla Avrupa’ya ulaşmanın en konforlu yolculuk olduğunu belirtiyor.
Yıllardır kütüphanem de duran Hürriyet Gazetesi tarafından bastırılan kırmızı bir cilt kitap gözüme takıldı. Sırt tarafından “Amiral Gemisinin Yolu!” yazıyordu. Çıkarıp baktığımda kapağında 1948’den 1998’ e Amiral Gemisinin Yolu ifadesini gördüm. Sayfaları açtıkça karşıma yarım asırlık bir tarih çıktı. Daha çok o tarihlerde gazetede çıkan ilanlar veriliyordu. İşte bu İran Air’in ilanını da orada gördüm. Koskoca bir ülke ulusal hava yolunun Avrupa’ya bağlantısı için Türkler tarafından Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan ve İstanbul Boğazı üstüne yapılan, İnci Gerdanlığımız köprümüzü eş bağlantı olarak görüyor.
Bakın Hava Yolu yetkilileri ilanın metninde neler yazmış: “ Boğaz Köprüsünden geçmek nasıl bir zevk ise, İran Air ile uçmak öyle zevktir. Bir kıtadan bir kıtaya rahatlıkla, güvenle, konukseverlik içinde İran Air her yolculuk başka bir mutluluktur. 1 Nisan 1974’den itibaren İstanbul’dan Tahran’a ve Avrupa’ya Boeing 727 Jet uçakları hizmetinizdedir.”
İşte dostlar serde havalimanı muhabirliği olduğu için gözüme takılan bu güzelliği sizlerle paylaştım.