SON DAKİKA
Tarih : 2019.06.03 16:40:35

İsmini Gibson’ın Efsane Gitarından Alan Fütüristik Uçak

İsmini gerçek bir gitar modelinden alan Flying-V, Hollanda'daki Delft Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen ve 300'den fazla yolcu taşıyabilen bir uçak olarak göze çarpıyor.

Gibson Flying-V ikonik bir elektro gitardır. Kasası ters duran bir V harfini andıran Flying-V kullananlar arasında Jimmy Hendrix, Lenny Krevitz, Dave Davies, Tim Wheeler, Eddie Van Halen, Brian May, Keith Richards gibi isimler bulunur. Gitar, şimdi de bir uçak modelinin ismine ilham verdi.

Hollandalı havayolu şirketi KLM, havacılık alanında çeşitli çalışmalara öncülük ediyor ve fon sağlıyor. Bu çalışmalardan biri de Delft Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen Flying-V adlı uçağın ortaya çıkmasını sağladı. Uçak, 314 yolcu taşıyabiliyor. Kanat açıklığı normal bir uçak ile aynı olan bu araç, entegre yolcu kabini, kargo bölümü ve yakıt tankları sayesinde diğer araçlardan %20 daha z yakıt tüketiyor.

Konsept hava aracı, burnundan ucuna doğru bir V şeklinde yapıldı. Tasarımcılarına göre bu konfigürasyon, arcın yüzde 20 daha az yakıt tüketmesini sağlıyor. Kanat pervanelerinin yeri de daha farklı. KLM CEO'su Pieter Elbers, çalışmanın ne kadar ilerlediği konusunda bilgi vermeyi reddediyor. Yine de aracın, alanında yeni bir girişimi başlatacak kadar gelişmiş olduğunu belirtiyorlar. Araç, var olan havalimanlarının hangarlarını, yolcu iniş biniş araçlarını ve sistemlerini kullanabilecek şekilde tasarlandı.

Aracın kanat genişliği 65 metre, boyu ise neredeyse 55 metre olacak. Aracın içinin nasıl görüneceği hakkında verilen pek bir bilgi yok ama inovatif koltuk ve iç alan tasarımı çözümleri göreceğiz gibi duruyor. Delft Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü Dekanı Henri Werij, bu türden tasarımların sürdürülebilir havacılık için önemli olduğunu söylüyor.

Yazarlar