SON DAKİKA
Tarih : 2020.01.14 12:51:10

Ruhani: Uçak Kazasında Sorumlu Olanlar Cezalandırılacak

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen hafta Ukrayna Havayolları'na ait bir uçağın Tahran üzerinde füzeyle vurulmasına ilişkin açıklama yaptı. Uçağın vurulmasında İran'ın sorumluluğunu kabul eden Ruhani, "Uçak kazasında sorumlu olanlar cezalandırılacak" dedi. İran Adalet Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, "Düşürülen Ukrayna uçağıyla ilgili bazı kişiler gözaltına alındı" ifadelerine yer verdi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ukrayna Hava Yolları’na ait uçağın düşürülmesinin affedilmez bir hata olduğunu dile getirerek, bütün sorumluların cezalandırılması gerektiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın başkenti Tahran’ın yakınlarındaki Parand bölgesinde düşürülen ve 176 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ruhani, "Uçak kazasının normal olmadığını düşündüğüm için soruşturmanın daha kısa sürede tamamlanmasını emrettim. Gerçeği bulmada, İran Silahlı Kuvvetleri iyi bir işbirliği yaptı. Çok acı verici ve affedilemez bir hata yaşandığından hemen sonra ilgili yetkililere derhal kamuya açıklanmasını istedim. Bu uçak kazası dosyası normal bir dosya değil, dolayısıyla yargı onlarca uzmandan oluşan özel bir mahkeme kurmalı. Olayda sadece bir kişi suçlu olarak gösterilmemeli. Bu işte kimin hatası ya da ihmali varsa, kim olursa olsun cezalandırılmalı. Bu halkımız için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Geçen hafta İran'ın Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı düzenlediği sırada Ukrayna Havayolları'na ait bir uçak Tahran üzerinde düştü. Uçakta bulunan 176 kişinin hepsi hayatını kaybetti. İran kazanın ardından ilk günler uçağın 'teknik bir sebeple' düştüğünü söylerken yaklaşık bir hafta sonra İran Devrim Muhafızları uçağın füze saldırısı sırasında 'yanlışlıkla' düşürüldüğünü açıkladı. Açıklamanın ardından İran'da sokak gösterileri başladı, dünya kamuoyu da İran'a sert tepki verdi.

''BAZI KİŞİLER GÖZALTINA ALINDI''

İran Adalet Bakanlığı, düşürülen uçakla ilgili olarak 'bazı kişilerin' gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınanların makam ve mevkisiyle ilgili herhangi bir bilgi verilmedi.

Yazarlar