SON DAKİKA
Tarih : 2019.05.29 16:35:16

THY İle Sendika Arasında Anlaşma İmzalandı Ama Tartışma Bitmedi

Hava-Sen’den tapılan açıklamada şöyle denildi:

”Değerli Arkadaşlarımız, 26. TİS imzalandı. Hayırlı olsun. İşçi temsilcisi vaad ettiği hiç bir konuyu TİS içine aldıramadı, aldırmak için işvereni görüşme masasına dahi getiremedi.

– TİS’in iki yıllık yapılması,

– Seyyanen zam ,

– A0 kadrosunun kaldırılması,

– Doğum izninin arttırılması,

– Babalara kreş yardımı,

– Haksız atılan personelin işe iadesi,

– Overtime uçuş saatlerinin düşürülmesi,

– ER istirahatlerinin artırılması,

– Minimum yatı süreleri,

– Yeni Meydan sorunları,

– TAUD’un ana üste uygulanması,

– Mazeret izinlerinden para kesilmemesi ve boş günden sayılmaması,

– Haftalık uçuş saati limitlerinin düşürülmesi,

-Kabin ekibi ve Loadmasterlara loss of licence yapılması,

 

– – SFI ‘larla ilgili düzenleme,

– Minimum istirahat süresinde IVR ile tebliğ verilmemesi,

– Senelik izinlerde yer garantili pass bilet verilmesi,

– Kapatılan bir mesai gününde başka mesainin açılmaması, Daha niceleri TİS öncesi yaptıkları kendi duyurularında mevcut olmasına rağmen hiçbirisi TİS içinde yer almadı. Çünkü, THY Yönetim Kurulu Başkanı herkesin önünde Anayasa ve Kanunu çiğneyerek beyan etti ‘’Benim bir tek sendikam var, ötekine gidene bedelini ödetirim.’’ İşverenle işbirliği içinde gizli protokollarla, kazanılmış hakları teslim etmek sendikacılık değildir.

Bu güne kadar üyelerinin % 75’ ini oluşturan uçuculardan bir tek oy bile alamayanlar için bu durum önemli değildir. Çünkü aylık milyonlarca lira aidat gelirinin % 100 ‘nü istedikleri gibi kullanabiliyorlar.

İŞVEREN NE VERİLİRSE KABUL EDİLMEK DURUMUNDA

TİS hazırlanırken yetiştirilemeyen bazı maddeler şimdi görüşülecek ve protokola bağlanacakmış !! Malum sendikanın TİS’i imzalamak veya imzalamamak gibi bir seçeneği vardı. Şimdi bir yaptırım gücü yok . İşveren ne verirse kabul etmek ve biat etmek durumundalar. Sizi temsil etsin diye aidat ödediğiniz sendikanın düşürüldüğü durum maalesef çok üzücüdür. Biz yetkili sendika değiliz, ona rağmen bizim duyurduğumuz konuları çözmeye çalışıyorlar.

Max uçaklarını indirdik, öteki sendikadan ses çıkmadı. Kanun gereği mecburi hizmet için geri çağrılan emekli üyelerimizin haklarının korunması adına Talpa ile güç birliği yapmaya çalışıyoruz. Ama yetkili sendikanın temsilcileri koordinasyon toplantılarına bile katılmadılar. İnşallah yapılacak çalıştaya katılırlar. 1 Mayıs Bayramını biz İstanbul’da, üyelerimizle kutladık. yetkili sendika bir tek havacının olmadığı İzmit’e gitti. Belki tanker ve tır şoförlerinden üyeleri vardır. O sendikada olup yöneticilik, temsilcilik, fahri delegelik yapanlara sormak gerekir . ‘’ Kabin ekibine garson irisi, kaptana şoför irisi, teknisyene tornacı irisi’’ diyenlerin başkan olduğu yerde nasıl durabiliyorsunuz?

Tüm pilotlara nankör, yöneticilere cahil diyerek hakaret eden birisi sizi nasıl temsil edebilir? O ortamda olmaktan nasıl bir huzur duyabilirsiniz? Kişiliğinizin ve onurunuzun sesini dinleyin. THY imamı namıyla anılan genel sekreter uzaklaştırılmış.!! Kooperatifin, yani paranın başına. Son altı yılında o sendikanın tüm parasal hareketleri iyi incelenmeli. Belgeli kayıtlarla açılan dava devam ediyor. Er ya da geç Adalet bir gün yerini bulacaktır.

HAVA-SEN’İ KURDUK BEDELİNİ ÖDEDİ

Sevgili Arkadaşlarım, Biz HAVA-SEN ‘ i kurduk, bedelini ödedik. Emeğimizi, gücümüzü, zamanımızı , paramızı verdik. Ama burası bir şirket değil, amacı kâr değil. Biz kurduk ama sizlerin tercih etmesiyle burada duruyoruz. Değişin derseniz de bayrağı teslim etmeye hazırız. Buranın gücü ve sahibi sadece sizlersiniz. TİS döneminde kasıtlı çıkarılan dedikodularla bazılarımız ürkmüş olabilir. Ama gördük ki gerçekle alakası yoktu. Şimdi tepki göstermenin tam zamanı. Tercihinizi size yakışan şekilde kullanırsanız bu en uygun tepki olur. Yeni meydanın hem havacılık yönüyle, hem insani boyutlarıyla hem de işletme bazında ayrı ayrı ve iyice gözden geçirilmesi gerekir. Şimdilik bir kanat çarpmasıyla konu kapatıldı ama sorunlar milli değer olarak lanse edilen İstanbul Havalimanının milli kaosa dönüşmesine neden olabilir. En azından çalışan temsilcileri olarak üyelerimizi doğrudan ilgilendiren sorunların çözülmesi için uğraşmalıyız. Bu da simitçilik yaparak olmaz. Hâla bir arkadaşım mesaide karnını nasıl doyuracağını, mesaiden ziyade mesaiye nasıl gidip geleceğini telaş içinde düşünüyorsa burada eksik olan birşeyler var demektir. Bize inanan ve güvenen üyelerimizi fırsatçıların ellerine bırakamayız.

Bir parantez de işveren açısından açılmalı. Yeni meydanda bir yaz ve bir kış mevsimi geçene kadar Atatürk Meydanı yedek meydan statüsünde muhafaza edilmelidir. Çok büyük boyutlardaki meydanda, kat edilmesi gereken mesafelerin de çok uzun olması dolayısı ile mesai sürelerinde zorlama oluyor. Şimdilik sadece servis araçları, ekip arabaları, tekniğin yer destek araçları ve arabalarının yakıt sarfiyatlarının artması şeklinde görünen sorun, gerçekte , uçakların yakıt sarfiyatı, uçak ve motor bakım sürelerinin daha çabuk dolması, azalan yolcu sayısı, tutmayan mesailer dolayısı ile artan personel ihtiyacı gibi nedenlerle, maliyetler artacak ve iki yıl önce olduğu gibi malum sendika ile elele karşınıza çıkıp ‘’ya personel çıkaracağız ya da maaş zamlarını iptal edeceğiz’’ diyecek. Önlemler bu noktaya gelmeden alınmalıdır. Değerli Arkadaşlar, işte bu ahval ve şerait içinde dahi vazifemiz, sizleri bilinçlendirmek, hak ve menfaatlerinizi korumaktır. Sorunları ve çözümlerini biliyoruz. Çünkü Biz, içinizden geldik, sizin için varız. Varlığınız gücümüzdür. Son arkadaşımız da bize katılana kadar bir eksiğiz. Özgür iradenizle hemen şimdi katılın. Senin sendikan HAVA-SEN’dir.

HAVA-SEN

Yazarlar