SON DAKİKA
Tarih : 2024.09.18 00:02:17

THY Uçağı Havada Çarpışacaktı, Soruşturma Başlatıldı

Türk Hava Yolları'na (THY) ve SunExpress'e ait iki yolcu uçağının, Üsküp semalarında birbirine tehlikeli bir şekilde yaklaşması sonrası soruşturma başlatıldı. Kuzey Makedonya hava sahasında, Türk Hava Yolları (THY) ve SunExpress'e ait iki yolcu uçağının tehlikeli bir yakınlaşma yaşadığı bildirildi.

Havacılık güvenliği konularını aktaran Avherald adlı internet sitesine göre olay, Üsküp semalarında gerçekleşti. THY'nin Madrid-İstanbul seferini gerçekleştiren Airbus A321 tipi uçağı, Üsküp üzerinde seyrederken, aynı anda SunExpress'in Dalaman'dan Gatwick'e giden Boeing 737-800 tipi uçağıyla aynı yörüngede bulundu.

ÇARPIŞMA ÖNLEME SİSTEMİ DEVREYE GİRDİ

İki uçak arasındaki olası bir çarpışmayı önlemek amacıyla Trafik Çarpışma Önleme Sistemi (TCAS) devreye girdi. TCAS uyarıları doğrultusunda, Boeing 737’nin tırmanması, Airbus A321’in ise alçalması gerektiği pilotlara bildirildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Pilotların TCAS uyarılarına uygun olarak gerçekleştirdikleri manevralar sayesinde, her iki uçak da sorunsuz bir şekilde uçuşlarına devam etti. Kuzey Makedonya Sivil Havacılık Otoritesi, olayın ardından "ciddi" olarak nitelendirilen bir soruşturma başlattı. Olayın ayrıntılarının ise soruşturmanın tamamlanmasının ardından netleşmesi bekleniyor.

Yazarlar