SON DAKİKA
Tarih : 2024.04.12 14:49:40

Boeing Uçak Şirketinin Mühendisi Açıklama Yaptı Kaos Çıktı

Bir Boeing mühendisinin, 787 Dreamliner ve 777'nin üretimine ilişkin ciddi endişelerini açıklamasıyla, şirkette sorunlar daha da derinleşti. Boeing mühendisi Sam Salehpour, 777 ve 787 Dreamliner jetlerinin üretimi sırasında her iki uçak tipinin de ömrünü ve güvenliğini riske atan işlemler yapıldığını iddia ediyor.

Salehpour'un, 19 Ocak 2024 tarihinde Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 MAX 8'in kalkışından kısa bir süre sonra gövdeden parça kopması olayından iki hafta sonra Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) bir mektup yazarak endişelerini dile getirdiği ortaya çıktı. FAA, Salehpour'un iddialarını araştırdığını doğrularken, "tüm güvenlik raporlarının kapsamlı bir şekilde araştırıldığını" duyurdu.

Boeing 787 Dreamliner'da gövde parçalarının birleştirilmesi sorunu

Salehpour'un tespitlerine önce New York Times gazetesi yer verdi. Dreamliner'ın üretimi sırasında, gövdenin büyük bölümleri bir araya getirilirken yapılan değişikliklerin ardından sorunlar çıktığı iddia edildi. Boeing'e farklı üreticilerden gelen 787 gövde bölümlerinin birleşim yerlerinde küçük boşluklar oluşuyordu. Bu boşluklar 2000 yılında Boeing tarafından keşfedildi ve Dreamliner teslimatlarının neredeyse iki yıl ertelenmesine yol açtı. Daha sonra uçak üreticisi tarafından soruna bir çözüm bulundu ve FAA, 787'nin teslimatlarının yeniden başlatılmasını onayladı. Seattle Times gazetesinde dün yer alan haberde ise Mühendis Salehpour'un, 2012 yılından itibaren boşlukların görünmemesi için gövdenin büyük parçalarının birleştirilmesi sırasında aşırı güç kullanıldığını söylediği belirtildi.

Salehpour, uygulamanın Dreamliner teslimatlarının 2020'de askıya alınmasından sonra bile devam ettiğini söyledi. Salehpour, "Amirlerim ve yönetim için 787'deki boşlukların doğru şekilde ölçülmediğini gösteren raporlar hazırladım. Doldurulmayan boşluklardan kaynaklanan aşırı aşınmanın, felaket bir arızaya neden olabileceğini ifade ettim" dedi. Salehpour, endişelerini Boeing'e ilettiğini ancak "göz ardı edildiğini ve sonunda 787 programından 777 programına aktarıldığını" iddia etti. Boeing'in yaptığı açıklamada ise Salehpour'un iddialarının yanlış olduğu ve Boeing'de uçağın kalitesini ve uzun vadeli güvenliğini sağlamak için kapsamlı çalışma yürütüldüğü vurgulandı.

Boeing 777 için de benzer iddialar

Salehpour'un Boeing 777 programında çalışırken üretimle ilgili daha fazla sorunla karşılaştığı ve gövde parçalarının birleştirilmesi sırasında 'hizalama sorunlarını çözmek' için aşırı güç kullanıldığı iddia edildi. Salehpour, "Uçağın gövdesi bir araya geldiğinde ciddi hiza bozuklukları gördüm. Bu durum, yanlış hizalanmış delikleri ve parçaları bir araya getirmek için aşırı güç kullanarak giderildi" dedi.

Mühendis endişelerini dile getirmenin yanı sıra, Boeing'deki sorunlar hakkında konuşmasının yasaklandığını ve hatta şiddetle tehdit edildiğini söyledi. ABD Senatosu Daimi Soruşturmalar Alt Komitesi Başkanı Richard Blumenthal, iddiaların soruşturulacağını duyurdu. Salehpour'un ifade vermek üzere önümüzdeki hafta duruşmaya katılması bekleniyor. Boeing CEO'su David Calhoun'un da ifadesi istendi.

Yazarlar