SON DAKİKA
Faik Kaptan

ILK-KEZ-BIR-SPOTTER-ALANIMIZ-OLDU

ÖZLEMİŞİM…

İLK KEZ BİR SPOTTER ALANIMIZ OLDU.

SELAHATTİN BİLGEN İGA CEO’LUĞUNA ASALETEN ATANDI.

Yaklaşık dört yıl sonra ilk kez dolaptan çıkardım. Hani Bolu Beyini anımsatan destansı bir şiirin mısrasında, “ Tüfek icat oldu mertlik bozuldu” denir ya. Bizimkisi de aynen öyle. “Akıllı telefon icat oldu gazetecilik bozuldu.” Niçin bence gazetecilik bozuldu diyorum?

Foto Muhabirinin ve Kameramanın simgesi fotoğraf makinesi ve kameradır. Akıllı telefondan sonra birçok işte artık herkesin elinde bunlardan bir tane var. Foto Muhabirinin alanda ki kimliği kayboldu. Bu kadar basit. İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA’da, uçakların inişini ve kalkışını yakından görmek isteyen havacılık tutkunu fotoğrafçılar için özel bir alan oluşturdu. Bu alanın açılışı için davet edildik. Sadece aküsünü şarj etmek için dolabımdan çıkardığım Nikon’umu, evet tam dört yıl sonra omzuma astım. Severim böyle etkinlikleri, ben de katıldım. O bölgeye götürüldük. Güzel bir dinlenme odası ve önünde de bölgeye hakim bir teras vardı. Hava biraz soğuk ve rüzgarlıydı ama olsundu.

Yıllar sonra o güzel heyecanı tekrar yaşamak ayrı bir hazdı. Bırakın beni, profesyonel olarak göreve gelen bir çok gazeteci arkadaşım bile bu tip işlerde akıllı telefonlarını kullanıyordu. Kolaylarına geliyordu. Bir de her kes bu tür çekim yaptığı için hedef de olmuyorlardı. Bu işin tek avantajı da buydu. Neyse ben bölgeye varır varmaz terasa çıkıp heyecanla uçakların iniş ve kalkışlarını çekmeye başladım.

Benimle aynı sitede(Haber Apron) görev yapan Türker arkadaşım da heyecanımı belgelemek için bu fotoğrafımı çekti. Bu bambaşka bir duygu arkadaşlar. Hani yaşayan bilir denir ya. Tam da öyle. Görev yaptığımız yıllarda o makineyi omzumuza asıp yola revan olduğumuz da zaman duruyordu. Gözümüz olay yeri ve kişilerden başka bir şey görmezdi. İşte o anlar olmasa bile yakınını dün yaşadım.

Güzeldi.

SPOTTER’LİK İLGİNÇ VE GÜZEL.

Yukarıdaki gerişten sonra gittiğimiz etkinlik hakkında da kısa bilgi vereyim. İstanbul Havalimanı’nda havacılık fotoğrafçılığına ilgi duyanlar için Türkiye’nin ilk resmi “Spotter Alanı “ hizmete açıldı. Spotter’ın kelime anlamı “ Gözcü veya Gözlemci” demek. İşte uçaklara ilgi duyanlar, bunları görüntüleme isteyen amatörler için oluşturulan alanda çalışanlara Spotter deniliyor. Bazıları da bunu profesyonel olarak yapıyor. Buradaki Spotter Alanı Pist 1 ve Kontrol Kulesini gören hakim bir noktada yer alıyor. Buraya gelmek için başvurular ücretsiz. Başvuruyu kurumun WEB sitesinden yapıyorsunuz. Sitede ki formu doldurduktan sonra size kısa sürede bilgi veriliyor. Gerçekten faydalı ve ilginç bir hizmet.

SELAHATTİN BİLGEN’İ DE KUTLARIM.

Bu arada bizler Spotter Alanı’nda çalışma yaparken, aynı saatlerde İGA’nın Yönetim Kurulu da aldığı güzel bir kararla bugüne kadar görevini vekaleten yapan Sn.Selahattin Bilgen’i, Dünyanın en önemli küresel aktarma merkezlerinden İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO’luğuna getirdi. Selahattin Bilgen görevi Eylül 2023’ten bu yana vekaleten yürütüyordu. Böylece Selahattin Bilgen asaleten atandı.

Kendisini kutluyor ve bu Asil görevinde başarılar diliyorum.

Yazarlar