SON DAKİKA
Tarih : 2021.10.25 15:27:25

Erdoğan ve Aliyev’in Açılışını Yapacağı Füzuli Havalimanı Tamamlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yarın açılışını yapacağı Füzuli Uluslararası Havalimanı 8 ayda tamamlandı. Azerbaycan`ın işgalden kurtardığı topraklarda inşa ettiği ilk havalimanı yarın Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Aliyev`in katılacağı törenle hizmete girecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Füzuli Uluslararası Havalimanı`na inen ilk devlet başkanı olacak.

Temeli 14 Ocak 2021`de Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından atılan Füzuli Havalimanı en yüksek uluslararası standartlara uygun olarak 8 ayda uçakları kabul edecek hale geldi. Havalimanına ilk test uçuşu 22 Ağustos`ta gerçekleştirildi. Havalimanının pisti 3 bin metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde. Terminali saatte 200 yolcuya hizmet verecek kapasiteye sahip. Büyük kargo uçakları dahil tüm geniş gövdeli uçaklar Füzuli Havalimanı`nda rahatlıkla iniş ve kalkış yapabilecek.

Otomatik sistemlerle donatılmış, uluslararası sivil havacılık ve taşımacılık standartlarına uygun kontrol kulesine sahip havalimanının inşaatında Türk şirketleri de yer aldı. Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov`un 16 Ekim`de imzaladığı kararname ile Füzuli Havalimanı`na, "uluslararası havalimanı" statüsü verilmesi ve bu konuda ilgili uluslararası kuruluşlara bilgi gönderilmesi yönünde karar aldı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havalimanını FZL kodu ile uluslararası havalimanları listesine aldı.

"Karabağ`ın dünyaya açılan kapısı"

Uluslararası uçuşların da yapılacağı Füzuli Uluslararası Havalimanı, bu sayede Karabağ`ın dünyaya açılan kapısı olacak. Havalimanının bölgedeki turizm ve ticaretin gelişmesine katkı sunması bekleniyor. Karabağ`ın sembol şehri Şuşa`ya gidecek turist kafileleri de Füzuli Havalimanı üzerinden taşınacak. Havalimanı Şuşa`ya yaklaşık 100, başkent Bakü`ye ise yaklaşık 300 kilometre mesafede yer alıyor.

"Bu havalimanı Karabağ`ın hava kapısıdır"

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, inşaat sürecinde havalimanına gerçekleştirdiği ziyaretlerden birinde, "Havalimanı inşaatı bu yıl başladı. O zaman demiştim ki Füzuli Uluslararası Havalimanı bu yıl açılacak. Belki de dünyada hiçbir havalimanı bu hızla inşa edilmemiştir. Pist hazır. Son hazırlıklar yapılıyor. Bu havalimanı Karabağ`ın hava kapısıdır." ifadesini kullanmıştı.

Yazarlar