SON DAKİKA
Tarih : 2017.06.06 13:18:32

Peki Hava Sahasında Durum Nasıl

Suudi Arabistan'ın başını çektiği 7 ülkenin aldığı "Katar'la diplomatik ilişkileri kesme kararı"nın ardından Körfez'de gerilim tırmanıyor. Mısır, Katar uçaklarına hava sahasını kapatma kararı aldı. Mısır'ı takiben Suudi Arabistan ve Bahreyn de aynı adımı attı.

Öte yandan, büyük ölçüde dışa bağımlı ülkede gıda maddeleri konusunda sıkıntı yaşanması an meselesi. Doha ile yakın ilişkiler kuran Ankara Yönetimi'nin bu noktada devreye girip, domatesten şekere ihtiyaç duyulan ürünler için Katar'ın imdadına yetişmesi mümkün. Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Libya ve Maldivler, terörizme destek verdiği gerekçesiyle Katar ile diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Bahreyn, Suudi Arabistan ve BAE’deki Katar vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri için iki hafta süre verildi. Söz konusu ülkeler, Katar’la kara, deniz ve hava temasını kestiğini dün açıklamıştı. Katar teröristlere destek verdiği yönündeki iddiaları yalanlarken, Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman es-Sani, diyalog çağrısında bulundu. Mısır, bugün TSİ ile 06:00’dan itibaren ikinci bir bildirime kadar Katar’a hava sahasını kapattığını duyurdu. Uluslararası uçuş bağlantıları için önemli bir merkez olan Doha’daki Hamad Uluslararası Havalimanı’nda uçuşlarda aksaklık yaşanması bekleniyor.

Gelişmelerden etkilenen havayolu şirketleri şöyle: Katar Havayolları, Etihad Havayolları ve Emirates. Dışişleri Bakanı es-Sani, Al Jazeera yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, uluslararası deniz ve hava sahası üzerinden dünyayla bağlantılarının süreceğini açıkladı.

Yazarlar