SON DAKİKA
Tarih : 2023.12.12 17:04:25

TGC 47. Sedat Simavi Ödülleri Sahiplerini Buldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına düzenlenen ödüller sahiplerini buldu. Dokuz dalda 21 ödülün verildiği törende TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmelidir. Halkın haber alma, gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkı demek olan basın özgürlüğü evrensel gazetecilik değerlerine kavuşturulmalıdır” diye konuştu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına düzenlenen ödüller sahiplerini buldu. Dokuz dalda 21 ödülün verildiği törende TGC Başkanı Turgay Olcayto, "Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmelidir. Halkın haber alma, gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkı demek olan basın özgürlüğü evrensel gazetecilik değerlerine kavuşturulmalıdır" diye konuştu. TGC 2023 Sedat Simavi Ödülleri'ne değer görülen gazeteci, sanatçı, karikatür, edebiyat, spor ve bilim insanları dün Burhan Felek Konferans Salonu'nda düzenlenen törende ödüllerini aldı. Törenin sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş üstlendi.

Tören, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah ve çalışma arkadaşları, kurucu başkan merhum Sedat Simavi, ölen TGC başkanları, yönetim kurulu üyeleri ile haber peşinde koşarken öldürülen tüm gazeteciler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

"GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR"

Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto şunları söyledi: "Şimdilerde gazetecilik en güç dönemlerinden birini yaşıyor. Kamuoyunun gerçekleri öğrenme hakkını sınırlamak isteyen iktidar; sansürden, haber saklamaktan, gerçekleri okurlarıyla paylaşmak isteyen gazetecileri tehdit ederek, gözaltına alarak, tutuklayarak baskıcı tutumunu nicedir sürdürüyor. Halen ülkenin cezaevlerinde gazeteciler, akademisyenler, muhalif siyasetçiler ve aydınların çoğunlukta olduğu bir tutukluluk hali sürmektedir. Türkiye'nin tek sesli değil çok sesli bir toplum olmasını arzu ediyoruz. Yalnız bizim değil toplumun büyük bir kesiminin de isteğidir bu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin ülkede demokrasinin yeşerebilmesi için ısrarla üzerinde durduğu taleplerimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum: Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Temel hak ve özgürlüklere saygı gösterilmelidir. Halkın haber alma, gerçekleri öğrenme, bilgilenme hakkı demek olan basın özgürlüğü evrensel gazetecilik değerlerine kavuşturulmalıdır. Gazetecilerin sendikal hakları korunmalı, gazeteciler haksız yere gözaltına alınmamalı, tutuklanmamalıdır. Bir kez daha hatırlatalım 'Gazetecilik suç değildir.' Türkiye'de medya değişti. Ne değişti derseniz 'yeni medya' diye adlandırılıyor. Başka isimler de veriliyor ama yalan haberden, haberin karartılmasından kurtulamayan bir medya var. Ama biz TGC olarak bağımsız bağlantısız duruşumuzu sürdürüyoruz. Türkiye'de çoğu şeyler değişti. Ama değişmeyen bir şey var emperyalizme bağımlılık. Baktığınızda dünya, 2. Dünya Savaşı'ndan daha ağır koşullarda. İsrail'in Filistin'i yok etme amacıyla başlattığı savaş, hiçbir şekilde savunması olmayan insanlara karşı sürdürülen bir savaş. 2. Dünya Savaşı'nda bile etik vardı. Hastaneler bombalanmıyordu. İsrail bugün hastaneleri bombalıyor ve dünya uzaktan seyrediyor. Kimsenin sesi çıkmıyor. Bizde Filistin'in yanında olanların bile bugün sesi yok. İngiltere bugün İsrail'i destekleyen ülke ama İngiltere'de hemen her hafta halk sokaklarda ve İngiliz hükümetini kınıyor. Bu ortamda gerçek gazeteciler her şeylerini riske atarak doğru haberi iletmeye çalışıyorlar. Sedat Simavi'nin bize gösterdiği yolda toplumumuzla kaynaşmaya, Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin değerlerini yok etmeye çalışanlarla mücadelemize ise var gücümüzle devam edeceğiz."

DOKUZ DALDA 21 ÖDÜL VERİLDİ

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, 11 Aralık 1953'de yaşamını yitiren TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına konulan ödüllerin 47 yıldan bu yana sürdürüldüğünü belirterek "Ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. 3500'den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. Bu yıl 289 eser ve 5 takım aday oldu. Sonuçta dokuz dalda 21 ödül verildi" dedi.

GAZETECİLİK ÖDÜLÜ TOLGA ŞARDAN'IN OLDU

Tolga Şardan T24 internet haber sitesinde, 3-6-10-27 Ocak, 27 Şubat, 14 Mart, 23 Haziran, 18 Temmuz ve 18-22 Ağustos 2023 tarihlerinde yayımlanan "Sinan Ateş Cinayeti" başlıklı yazı dizisi ile ödüle değer görüldü. Tolga Şardan'a ödülünü iletişim akademisyeni Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu verdi.

Tolga Şardan, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"ÖDÜLÜ SOKAKTA HABER TOPLAMAK İÇİN ÇABA SARFEDEN MESLEKTAŞLARIM ADINA ALMAK İSTİYORUM"

"Cemiyetime çok teşekkür ediyorum. Ben alaylı bir gazeteciyim mektepli olmayı çok isterdim kısmet değilmiş. Sokakta gazetecilik yapmak çok zorlaştı. Gazetecilik mesleğinde bir erozyon yaşanıyor. Benim oğlum bile gazeteci olmak istemiyor. İçinde bulunduğumuz siyasi ortam, bürokrasi, toplumun paradigmaları mesleğimizi çok sıkıntılı hale getirdi. Ben bu ödülü, sokakta haber toplamak için çaba sarf eden tüm meslektaşlarım adına almak istiyorum. Onların hak ettiğini düşünüyorum."

Yazarlar